Šport > Olimpijske igre
2242 ogledov

Kontroverzna boksarka se bo borila za olimpijsko zlato

Imane Khelif Epa
Alžirska boksarka Imane Khalif se je s soglasno sodniško odločitvijo uvrstila v finale kategorije do 66 kilogramov.

Osrednja akterka najodmevnejše afere poletnih olimpijskih iger, Alžirka Imane Khelif, se je uvrstila v finale boksarskega turnirja do 66 kg, potem ko je v polfinalu s soglasno sodniško odločitvijo premagala Tajko Janjaem Suwannapheng.

Khelif je ena izmed dveh boksark, ki nastopata na letošnjih olimpijskih igrah, čeprav so jima pred tem prepovedali udeležbo na svetovnem prvenstvu zaradi previsokih vrednosti testosterona. Alžirka se je znašla pod drobnogledom športne javnost po zmagi nad Italijanko Angelo Carini, ki je od dvoboja odstopila po samo 46 sekundah.

Imane Khelif Škandal na OI Šport Ogorčena tudi predsednica Slovenije: "Ni prav, absolutno ni prav!" Angela Carini Kako, prosim? Šport Italijanka bo bogato nagrajena za odstop od dvoboja z Alžirko

Khelif je v polfinalu uspešno odbila vse napade energične Tajke in zlahka nadzorovala potek dvoboja, pri čemer je s pridom izkoriščala premoč v višini in dosegu udarca.

Imane Khelif | Avtor: Epa Epa

Suwannapheng je kljub zaostanku in neugodnim fizičnim predispozicijam stopnjevala svoj ritem in v tretji rundi napadla na vso moč, Khelif pa se je taktično posluževala klinča in upe polagalav direkr, s katerim je nasprotnico držala na varni razdalji. 

Tajki to ni vzelo poguma, še naprej je napadala in iskala svojo priložnost, a odločilnega udarca, s katerim bi lahko spreobrnila potek dvoboja, ni našla.

"Nasprotnica je bila zelo dobra, a zadnja dva tedna sem trdo trenirala in dodobra preučila njen stil s pomočjo posnetkov. Zelo sem osredotočena. Tukaj sem, da uprizorim dobre predstave in uresničim svoje sanje. V finalu bom dala vse od sebe," je povedala 25-letnica, ki se bo za zlato odličje pomerila s Kitajko Liu Yang.

Imane Khelif Presenečeni? Šport Otroške fotografije najbolj sporne udeleženke OI preplavile splet

Khelif je bila med polfinalnim obračunom deležna izjemne podpore, saj se je na tribunah trlo alžirskih navijačev. "Med gledalci je bilo ogromno alžirskih in arabskih navijačev. Upam, da so bili ponosni name. Pomembno mi je samo to, da boksam na najvišjem nivoju. Vem, da sem dobra športnica. Upam, da so ljudje uživali," je povedala zmagovalka.

Suwannapheng, ki je uteho našla v bronu, je športno priznala premoč svoji krvnici. "Slišala sem novice v zvezi z njo, vendar nisem preveč podrobno spremljala dogajanja. Je ženska, a zelo močna. Poskušala sem uporabiti svojo hitrost, toda nasprotnica je bila premočna," je dejala Tajka.

Imane Khelif Polemika Šport Apel osovražene borke: "Ljudem po vsem svetu sporočam ..."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Rim 11:32 07.avgust 2024.

    Sramota za Olimpijski kokite in organizatorja. Še njegova matična športna organizacija mu je prepovedala nastopati. Tu pa organizatorji postavljajo politiko pred šport. Tako se začne konec.

  • jebse 11:10 07.avgust 2024.

    Legebitra and leftard company...ponosni sponzor ol paris

  • Luksi 10:46 07.avgust 2024.

    In medaljo bo tudi dobil, kar je vnaprej jasno, spopad sploh nima smisla.

Sorodne novice