Šport > Olimpijske igre
3211 ogledov

Nov zasuk, v polemiko glede spola boksark se vključila tudi svetovna prvakinja

Imane Khelif Profimedia
Irka, svetovna prvakinja v boksu, ki je nedavno premagala Alžirko, je podprla svoji dve boksarski kolegici.

Irska boksarka Amy Broadhurst se je v polemiki okoli olimpijske nastopa Alžirke Imane Khelif postavila na stran boksarke, ki jo je pred dvema letoma premagala za naslov svetovne prvakinje. "Dejstvo, da je doslej devet boksark premagalo Khelif, mi pove vse," je bila v luči javne polemike jasna Irka.

"Veliko ljudi mi je te dni poslalo sporočila o Imane Khelif. Sama ne verjamem, da je storila kar koli z namenom, da bi goljufala. Tako se je rodila in to ni v njenih rokah. Dejstvo, da jo je doslej v njeni karieri premagalo devet boksark, mi pove vse," je po poročanju časnika Irish Post na omrežju X zapisala Broadhurst, ki je se je z Alžirko pomerila v finalnem dvoboju SP v Istanbulu maja 2022 in jo premagala.

Amy Broadhurst | Avtor: Profimedia Profimedia

S tem se je 27-letna Irka, ki v Parizu zastopa barve Velike Britanije, odzvala na vse bolj glasne javne razprave o tem, ali bi Khelif smela nastopiti na olimpijskih igrah v ženski konkurenci.

To je sprožila novica, da je Mednarodna boksarska zveza (IBA) Khelif in Tajvanki Lin Yu-Ting lani prepovedala nastop na svetovnem prvenstvu zaradi neuspešnih testov spola. Khelif je sicer leto pred tem lahko nastopila na SP pod okriljem IBA v Istanbulu, kjer jo je premagala Broadhurst. Nastopila je tudi na olimpijskih igrah v Tokiu pred tremi leti, ko glede tega ni bilo javnih pomislekov.

Angela Carini Imane Khelif | Avtor: Profimedia Profimedia

Ti pa so v četrtek dosegli vrhunec z dvobojem prvega kroga ženske kategorije do 66 kg med Khelif in Italijanko Angelo Carini v Parizu, potem ko je Italijanka v solzah in okrvavljena predala dvoboj po zgolj 46 sekundah. Carini se je z dvoboja umaknila po dveh prejetih udarcih v obraz, po koncu se ni želela rokovati z Alžirko, v svojih izjavah pa je namigovala na vprašanje glede spola tekmice, a se je kasneje za svoje obnašanje opravičila.

Da je pri informacijah o Khelif in Lin mnogo netočnosti, so v svojem odzivu na razpravo opozorili pri Mednarodnem olimpijskem komiteju (Mok), ki organizira olimpijski turnir v boksu. "Pri tem primeru ne gre za vprašanje transspolnosti," so bili jasni pri Moku in dodali: "Vsi športniki, ki nastopajo v boksu na OI v Parizu, izpolnjujejo kriterije za nastop in vsa ostala pravila, tudi medicinska. Sedanji napadi proti obema športnicama temeljita izključno na arbitrarni odločitvi, ki je bila sprejeta brez ustreznih postopkov, še posebej ob dejstvu, da obe že dolga leta tekmujeta na najvišji ravni," je svojo izjavo zaključil Mok.

 

Obe sporni boksarki že do medalje

Boksarki, ki sta v središču burne razprave o spolu, sta si na olimpijskem turnirju v Parizu sicer že zagotovili medaljo. En dan za Alžirko Khelif se je v polfinale uvrstila še Lin iz Tajvana. Obe športnici, katerih boje spremlja čustvena polemika o pravici do nastopa, imata tako zagotovljen najmanj bron.

Lin je danes v četrtfinalu v kategoriji do 57 kg po enotni sodniški odločitvi po točkah premagala Bolgarko Svetlano Stanevo. Osemindvajsetletnica je po zmagi z olajšanjem padla v objem svojega trenerja.

Lin Yu-Ting | Avtor: Profimedia Profimedia

Mednarodna boksarska zveza (Iba) je lani obe boksarki izključila s svetovnega prvenstva, potem ko so iz zveze sporočili, da ne izpolnjujeta zahtevanih meril za sodelovanje in imata "konkurenčne prednosti v primerjavi z drugimi udeleženkami". Dokazov o tem sicer zveza Iba nikoli ni predložila.

Mednarodni olimpijski komite (Mok) pa je odločitev mednarodne zveze označil za "samovoljno odločitev brez ustreznega postopka" ter je Lin in Khelif dovolil tekmovati v Parizu. Khelif se bo tako v torek za uvrstitev v finale pomerila z Janjaem Suwannapheng s Tajvana, Lin pa polfinale čaka dan pozneje proti Turkinji Esri Yildiz Kahraman.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice