Šport > Olimpijske igre
619 ogledov

Vodišek se je vrnil na prvo mesto, ima tri točke naskoka

Toni Vodišek Profimedia
Koprski kajtar Vodišek po dveh današnjih regatah OI znova vodi.

Koprčan Toni Vodišek je spet prevzel vodstvo po sedmih regatah formule kite na olimpijskih igrah v Marseillu, kjer potekajo olimpijski boji v jadranju. V današnjih dveh opravljenih plovih je zmagal in bil 12. Pred tem je slavil še v tretji regati, ima pa še 2., 3., 5. in 10. mesto. Slednje in 12. se mu kot najslabša izida črtata iz seštevka.

Po več kot uri čakanja na dovolj močan veter so tokrat na hitro izpeljali dve regati, potem pa je veter "ugasnil" in so floto poslali na obalo.

Štiriindvajsetletni Vodišek, ki je povedel po štirih regatah prvega dneva tekmovanj v nedeljo, ima zdaj 12 točk.

Pred današnjima regatama je bil z enakim številom točk kot Koprčan vodilni Singapurec Maximilian Maeder. Sedemnajstletni dvakratni zaporedni svetovni prvak je bil v šesti regati 11., v naslednji pa četrti ter je zdrsnil na drugo mesto s 15 točkami. Njegov najslabši izid je bil odstop v četrtem plovu, črtal pa se mu je zdaj tudi šesti plov (11.).

Do izbrisov dveh najslabših izidov je sicer prišlo po sedmi regati. Maeder in Vodišek sta imela po petih plovih 11 točk, a je bil zaradi boljše uvrstitve na zadnji regati pred torkom prvi Singapurec. Ta je s četrtim mestom, ki je štel v skupni seštevek, pridobil štiri točke, Slovenec le eno za prvo mesto v šesti regati.

V njej je pihal veter s hitrostjo sedmih vozlov, Vodišek pa jo je začel izvrstno. Povedel je in nato vodil vse do cilja ter je s tem že tedaj prevzel skupno vodstvo. Tesno za njim je bil Francoz Axel Mazella. Tretji s SP 2022 in 2023 je bil na prvi boji le sekundo za slovenskim predstavnikom, na drugi štiri, na tretji šest in v cilju sedem sekund.

Toni Vodišek | Avtor: Profimedia Profimedia

V drugem plovu dneva, ko veter ni spremenil jakosti, je Koprčan začel veliko slabše, šele 14. je bil na prvi boji. Na drugi je pridobil mesto, v naslednji stranici je prehitel še Izraelca Dora Zarka ter na 12. mestu nato ostal do ciljne črte.

Regato je dobil Italijan Riccardo Pianosi, četrti v prejšnji regati. Letošnji svetovni in evropski podprvak ima 20 točk in za Vodiškom tako zaostaja za osem točk. Mazzela je peti z 22 točkami. Toliko jih je zbral tudi šesti, Nemec Jannis Maus.

Tretji skupno je s petim in 20. mestom v današnjih regatah, slednji rezultat ni štel, Avstrijec Valentin Bontus, ki ima 17 točk in s tem za pet točk zaostaja za slovenskim tekmovalcem.

"V prvi regati, v kateri sem jadral tako, kot znam, mi je končno uspel tudi odličen start. Pokazal sem, da ko naredim pravi start, sem tam, kjer moram biti. V drugi regati sem na startu prepočasi pospešil in ostal zadaj v zelo šibkem vetru, na tak način nisem mogel napredovati. Sam start je bil sicer podoben kot prvič, ampak je bilo tedaj več vetra kot v drugi regati. Doseženo 12. mesto pa je boljše, kot da bi bil zadnji," je za Radio Slovenija dejal 24-letni Koprčan in se zahvalil za podporo iz domovine.

V sredo se bo nadaljeval redni del tekmovanja, kajtarji pa se bodo nato v finalu pomerili v četrtek, 8. avgusta.

Toni Vodišek | Avtor: Profimedia Profimedia

"Toni je danes šel po prvo mesto. Odpeljal je tako, kot zna. Bil je 50 metrov pred drugouvrščenim, ta pa 100 metrov pred tretjim. Pihalo je s 7, 7,5 vozla. Potem je v drugi regati veter pojenjal. V tem primeru moraš dobro startati, ampak to mu ni uspelo, poleg tega so skrajšali regato in je imel še manj možnosti, da bi še bolj popravil uvrstitev. Potem pa je sledilo čakanje na obali," je povedal Rajko Vodišek, oče in vodja ekipe najboljšega slovenskega predstavnika v jadranju v zadnjih letih, nekdanjega svetovnega in evropskega prvaka.

Zaključni del je nekoliko drugačen od večine drugih jadralnih razredov. V finale, kjer bodo nastopili štirje tekmovalci, se neposredno uvrstita prva dva po izpeljanih regatah, za preostali dve mesti pa se v dveh polfinalnih skupinah pomerijo tekmovalci od tretjega do desetega mesta.

V finalu najboljši iz rednega dela starta z že vpisanima dvema zmagama, drugi z eno. Za zlato odličje so potrebne tri zmage, prvemu po rednem delu tako zadošča že ena finalna zmaga, drugemu dve, tekmovalcema, ki sta se v finale prebila iz polfinala, pa tri. Finale tako lahko šteje najmanj eno regato, največ pa šest.

Pravila za polfinale in finale:

kajt, Toni Vodišek, Pariz 2024 | Avtor: thekitespot.com thekitespot.com

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice