Šport > Olimpijske igre
386 ogledov

Kako naprej? Urnaut: Vedno sem s ponosom nosil slovenski dres

slovenska odbojkarska reprezentanca Profimedia
Po vrhuncu poletja na OI prihodnost zlate odbojkarske generacije malce negotova.

Slovenska odbojkarska reprezentanca je po sijajnem skupinskem delu olimpijskega turnirja v Parizu nato v četrtfinalu naletela na razpoloženo Poljsko in končala nastope na OI. Prihodnost najboljše odbojkarske generacije na sončni strani Alp je za zdaj tako igralsko kot na mestu selektorja malce negotova.

Poraz proti Poljski, ki je v ponedeljek prevladovala v vseh elementih igre, je bil boleč, je po tekmi v mešani coni slovenskim novinarjem priznal kapetan Tine Urnaut.

Petintridesetletni Korošec je že vrsto let, skoraj dve desetletji, neprestano član reprezentance in se vedno z veseljem odzove vpoklicu.

Po porazu proti Poljski je spregovoril o svoji prihodnosti v izbrani vrsti, v kateri je bil nepogrešljiv člen: "Iskreno ne vem, ker ne razmišljam o tem, tudi prej nisem, če je kdo omenil. To me ne zanima, zdaj smo tu, delali smo maksimalno kot vselej doslej."

S ponosom je pogledal nazaj na vse, kar je ta generacija (doslej) dosegla. V to so vključene štiri kolajne z evropskih prvenstev, dve četrti mesti v ligi narodov in četrto mesto na svetovnem prvenstvu. Olimpijsko izkušnjo bodo Slovenci končali na petem mestu za Poljsko, Italijo, ZDA in Francijo, ki se bodo udarile za kolajne.

SLO POL odbojka Pariz 2024 | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ponosen in hvaležen sem, da sem del te poti. Da smo prišli iz 60. mesta na lestvici do sem, ko igramo z in premagujemo najboljše reprezentance ter da lahko igramo na olimpijskih igrah. To je bila naša želja, naš cilj, da doživimo OI," je priznal Urnaut.

"Kar bo naprej, lahko govorim le v svojem imenu. V preteklosti, zdaj in kadarkoli mi je bilo v največjo čast in ponos igrati za Slovenijo. Še dolgo je do naslednje akcije. Odvisno je od veliko stvari. Vedno sem in če še bom, bom z največjim ponosom nosil slovenski dres," je prihodnost odprto pustil slovenski odbojkarski as.

Njegov reprezentančni kolega Klemen Čebulj je prepričan, da bo še igral za Slovenijo, a ne, preden si vzame eno prosto poletje po napornih reprezentančnih akcijah.

"Vem, da si bom skoraj 100-odstotno vzel naslednje poletje prosto, ker vemo, da je koledarsko leto odbojkarjev malo prehudo. Skušal se bom odpočiti, predvsem glavo, da bom lahko še mnoga leta igral in užival v tem športu. Potem pa bomo videli, koliko nas bo ostalo naprej," je o preštevanju moči v zlati slovenski generaciji odbojkarjev dejal 32-letni Čebulj, ki je del prve postave oziroma sedmerice, ki v povprečju šteje več kot 33 let in pol.

Čebulj se je pomudil tudi pri letošnjih dosežkih z reprezentanco. "Dosegli smo uvrstitev na zaključni turnir in med štiri najboljše v ligi narodov, kar ni najmanjša stvar. Tako tukaj kot tam smo si želeli kolajno. To je šport. Ko se zmaguje, je vse lepo, ko pa se izgubi tako velike tekme, ostane grenak priokus. S tem se moramo sprijazniti in z dvignjeno glavo iti domov."

Z "ne vem," pa je odgovoril na vprašanje, ali je to vrhunec odlične generacije slovenskih odbojkarjev.

slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Za konec je še enkrat več pohvalil slovenske navijače, ki vseskozi zvesto spremljajo svoje ljubljence po Evropi in svetu. "Videli smo, v kolikšnem številu so sem prišli naši slovenski navijači. Moramo se zavedati, da smo dvomilijonski narod, ki živi za šport."

"Mislim, da smo bili po odstotkih v večjem deležu tukaj kot ostali. Vsem navijačem bi se rad še enkrat zahvalil, ker so nas podpirali tukaj in doma pred televizijskimi sprejemniki," je še zaključil Čebulj.

Pred slovenske medije je, morebiti še zadnjič, stopil tudi selektor Gheorghe Cretu. Tudi sam ni mogel ponuditi odgovora na to, ali je bil nastop na OI vrhunec te generacije in njen morebitni "zadnji hura".

"To ni moja stvar. Najprej se morajo ohladiti in prepoznati, kakšna bo prihodnost za vse in resnično ne vem, kakšno vez bodo še naprej imeli do igranja za reprezentanco," je vsakemu posamezniku odločitev prepustil 55-letni Romun, ki se mu je pogodba z Odbojkarsko zvezo Slovenije z nastopom na OI iztekla.

V prihodnje ga po nekaj letih s slovensko izbrano vrsto spet čakajo klubski izzivi, saj bo na Poljskem vodil zasedbo Skra Belchatowa. Vrata za nadaljevanje dela na čelu slovenske reprezentance je pustil priprta.

"Meni se je tu pogodba iztekla, ampak o svoji prihodnosti nisem razmišljal. Za nas so bile olimpijske igre najbolj pomembne. Kmalu se vračam nazaj na Poljsko, kjer me čaka veliko dela, ampak zagotovo bom v nekem trenutku razmislil o tem," je pristavil Cretu.

Cretu | Avtor: Epa Epa

Obrnil se je tudi na delo v slovenski zasedbi, s katero je neizmerno užival, dodaja. "Za trenerja je vselej poseben občutek, ko trenira reprezentanco, ki igra na visoki ravni na velikih tekmovanjih. Čeprav Slovenijo čaka menjava generacije, je to nekaj, o čemer trenutno ne morem govoriti," je začel.

"Najprej se moram pogovoriti z družino. Če nekaj počnem, to počnem 100-odstotno, tako kot ti fantje in moj strokovni štab. V zadnjih treh poletjih je bila ta kombinacija neverjetna, ustvarili smo veliko družino oziroma so nas sprejeli v svojo družino in vse, kar so ustvarili skozi leta. Res sem užival v vsakem trenutku z njimi," je še zaključil Cretu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice