Šport > Olimpijske igre
5132 ogledov

Uresničili so se najhujši strahovi pariških organizatorjev

Adrien Briffod Epa Adrien Briffod
Več udeležencev OI v Parizu je po plavanju v onesnaženi Seni potrebovalo zdravniško pomoč.

Na olimpijskih igrah so se uresničili najhujši strahovi pariških organizatorjev, potem ko so zaradi hudo onesnažene Sene morali hospitalizirati dva triatlonca. O potencialnih nevarnostih druge najdaljše francoske reke se je na veliko pisalo še pred začetkom olimpijskih iger, zdaj pa so zaskrbljujoča opozorila postala neprijetna realnost za nekatere udeležence iger.

Organizatorji športnega spektakla leta so pred začetkom iger v Parizu vztrajali, da bo tekmovanje v triatlonu potekalo v Seni, čeprav je zaradi hude onesnaženosti kopanje v njej prepovedano že več kot 100 let.

Odločitev je sprožila številne pomisleke, a so se odgovorni na vse pretege trudili, da bi dvomljivce prepričali v nasprotno.  V ta namen so organizirali celo odmeven medijski dogodek, v okviru katerega so v reki zaplavali aktualna županja Anne Hidalgo ter nekateri uradniki, športniki in lokalni prebivalci.

Anne Hidalgo | Avtor: Epa Epa

Kljub zagotovilom, da kopanje v Seni ne predstavlja kakšnega posebnega tveganja, je reka hitro pokazala zobe. Najbolj so to občutili v belgijski reprezentanci, kjer so morali po okužbi triatlonke Claire Michel (35) odpovedati udeležbo na mešani tekmi. Michel je pred tem nastopila v ženskem triatlonu, kjer naj bi staknila okužbo, zaradi katere je potrebovala bolnišnično oskrbo.

Podobna usoda je doletela tudi švicarskega triatlonca Adriena Briffoda (30), ki boleha za želodčno oziroma črevesno okužbo.

Claire Michel | Avtor: Profimedia Profimedia

Belgijski olimpijski komite je v svoji izjavi organizatorje pozval, naj jim bo usoda njihove športnice v poduk pri organizaciji bodočih tekmovanj. Pri tem ciljajo na nemoten potek treninga in tekmovanj ter izogibanje okoliščinam, ki vnašajo negotovost med športnike, ekipe in navijače.

Neprijetno izkušnjo je po koncu ženske triatlonske tekme med prvimi delila belgijska reprezentantka Jolien Vermeylen. "Med plavanjem pod mostom sem čutila in videla stvari, o kateri ne smem preveč razmišljati," je povedala in dodala, da je med olimpijsko preizkušnjo zaužila tudi precej vode.

"Bomo videli, ali bom zbolela. Nima okusa po Spriteu ali Coca-Coli, to je dejstvo. Sena je onesnažena že več kot 100 let, zato ne morejo reči, da je varnost športnikov na prvem mestu. To je eno navadno s*anje," se je jezila Vermeylen.

Jolien Vermeylen | Avtor: Profimedia Profimedia

Zaradi slabe kakovosti vode v reki Seni so organizatorji olimpijskih iger v Parizu danes odpovedali trening daljinskega plavanja v odprtih vodah. To je sicer že petič, da so organizatorji ukrepali, da bi zaščitili zdravje športnikov, piše francoska tiskovna agencija AFP.  Prvi štirje primeri so bili povezani s triatlonskimi dogodki v francoski prestolnici, moški triatlon pa je bil prestavljen za en dan.

Med igrami je Sena še naprej v središču pozornosti, saj kljub 1,4 milijarde evrov vredni nadgradnji za izboljšanje pariške kanalizacije in sistema čiščenja vode nenehno ne prestaja testov kakovosti vode in je neprimerna za kopanje. Več triatloncev je pred tem že izrazilo razočaranje zaradi ponavljajočih odpovedi in negotovosti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 12:55 06.avgust 2024.

    Porazne igre, ki spominjajo na one v Berlinu 1936...Tam so imeli prepoved nastopanja Židje, tu Rusi...V Berlinu so propagirali Arijce, tu v ParizuZDA in LGBTŽNJ... V času Berlinskih iger je bil v vzponu Nacizem, v Parizu prav tako...:D

  • Pierre 12:39 06.avgust 2024.

    Na bregovih Sene so plaže SAMO za sončenje.. le franse un peu stupide???

  • atamama 12:30 06.avgust 2024.

    In potem se MOK ni oglasil, zakaj bi? Saj neregularnost nastopov po okužbah daje pod vprašaj celotne tekme teh panog in to samo po sebi...

Sorodne novice