Šport > Olimpijske igre
202 ogledov

Izjemni Šved olimpijsko zlato potrdil s svetovnim rekordom!

Armand Duplantis Profimedia
Šved Armand Duplantis je s preskočenimi 6,25 m v Parizu postavil nov svetovni rekord v skoku s palico.

Šved Armand Duplantis je upravičil vlogo prvega favorita v skoku s palico in na olimpijskih igrah v Parizu v velikem slogu ubranil naslov olimpijskega prvaka. Najprej je izboljšal olimpijski rekord, nato pa v tretjem poskusu na 6,25 metra postavil še najboljši izid vseh časov na svetu, kar je njegov deveti svetovni rekord.

Dvakratni zaporedni svetovni prvak Duplantis se je odločil izpustiti več skokov, med drugim prvega na višini 5,50 metra, novo olimpijsko zlato pa si je zagotovil že, ko je kot edini preskočil šestmetrsko znamko.

Armand Duplantis | Avtor: Profimedia Profimedia

Nato se je 24-letnik odločil letvico postaviti na 6,10 metra, kar je prav tako brez težav preskočil in s tem za sedem centimetrov izboljšal najboljšo olimpijsko znamko, ki je bila od Ria 2016 v lasti Brazilca Thiaga Braza.

Nov olimpijski rekord in hkrati tudi svetovni je postavil pozneje s preskočenimi 6,25 metra, s čimer je za en centimeter izboljšal svoj prejšnji svetovni rekord, ki ga je dosegel aprila letos v kitajskem Xiamenu.

Srebrno olimpijsko odličje je osvojil Američan Sam Kendricks, ki je leta 2019 na svetovnem prvenstvu kot zadnji premagal Duplantisa na velikem tekmovanju, bronasto pa Grk Emanuil Karalis. To je prvo odličje za Grčijo v tej disciplini po 68 letih, ko je bil leta 1956 prav tako bronast Georgios Rubanis.

Kendricks je na Stade de Franceu preskočil 5,95 metra, kar je njegov izid sezone, Karalisu, četrtemu z zadnjih OI, pa je za bronasto medaljo zadoščalo, da je vse višine do vključno 5,90 metra preskočil v prvem poskusu.

ZLATO:  Armand Duplantis (Švedska)
SREBRO: Sam Kendricks (ZDA)
BRON:   Emanuil Karalis (Grčija)

 

Večno druga postala olimpijska prvakinja

Britanska tekačica Keely Hodgkinson pa se je v Parizu otresla vzdevka večno druga. V teku na 800 metrov je premagala vso konkurenco in s časom 1:56,72 osvojila zlato olimpijsko medaljo. Druga je bila dvoranska svetovna prvakinja in afriška prvakinja Tsige Duguma iz Etiopije, tretja pa svetovna prvakinja Kenijka Mary Moraa.

Dvaindvajsetletna Britanka je bila druga na prejšnjih igrah v Tokiu 2021, na svetovnem prvenstvu 2022 v Eugenu in svetovnem prvenstvu 2023 v Budimpešti. Pred igrami v Parizu je dejala, da je sita srebrnih medalj in da jo bo zadovoljilo le zlato odličje.

Keely Hodgkinson | Avtor: Profimedia Profimedia

Vlogo favoritinje je upravičila v finalu, v katerem je vodila večji del teka. V zaključku je suvereno prišla do zmage. Drugouvrščena je zaostala 43 stotink sekunde, tretja v cilju pa je imela čas 1:57,42.

Branilka naslova iz Tokia Athing Mu se ni kvalificirala v ameriško ekipo, slovenska predstavnica v tej disciplini Anita Horvat pa je zasedla 28. mesto.

ZLATO:  Keely Hodgkinson (Velika Britanija)
SREBRO: Tsige Duguma (Etiopija)
BRON:   Mary Moraa (Kenija)

 

Allman obranila olimpijski naslov

Američanka Valarie Allman pa je v Parizu obranila naslov olimpijske prvakinje v metu diska iz Tokia. Z 69,5 metra je za skoraj dva metra ugnala Feng Bin iz Kitajske in Hrvatico Sandro Elkasević. Slednja je tako po Londonu 2012 in Riu 2016 osvojila svojo tretjo olimpijsko medaljo.

Valarie Allman | Avtor: Profimedia Profimedia

Allman je že v drugi seriji pokazala, da je razred zase, zlato kolajno pa je potrdila s četrtim metom. Tako Feng kot Elkasević sta disk vrgli 67,51 metra, a je srebro pripadlo Kitajki, ki je svoj najboljši izid postavila v drugem metu. Elkasević, poznana tudi po dekliškem priimku Perković, je disk najdlje vrgla v tretji seriji.

Allman in Feng sta tako dodali svoji medalji v boju njunih držav za vrh lestvice držav z največ osvojenimi kolajnami v Parizu, Elkasević je medtem Hrvaški priborila peto medaljo na igrah.

ZLATO:  Valarie Allman (ZDA)
SREBRO: Feng Bin (Kitajska)
BRON:   Sandra Elkasević (Hrvaška)

 

Kenijki Chebet olimpijski naslov v teku na 5000 metrov

Kenijka Beatrice Chebet pa je s časom 14:28,56 minute postala nova olimpijska prvakinja v teku na 5000 metrov. Drugo mesto je osvojila olimpijska prvakinja iz Tokia, Nizozemka Sifan Hassan (14:30,61 minute), tretje mesto pa si je z novim italijanskim državnim rekordom, ki zdaj znaša 14:31,64 minute, pritekla Nadia Battocletti.

Beatrice Chebet | Avtor: Profimedia Profimedia

Za Chebet, ki je bila na lanskem svetovnem prvenstvu tretja, leta 2022 pa je na na svetovnem prvenstvu osvojila srebrno kolajno, je to največji uspeh v karieri. Sprva je sicer kazalo, da bo uspeh Kenije na drugem mestu dopolnila Faith Kipyegon, ki pa so jo naknadno zaradi oviranja diskvalificirali.

ZLATO:  Beatrice Chebet (Kenija)
SREBRO: Sifan Hassan (Nizozemska)
BRON:   Nadia Battocletti (Italija)

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice