Šport > Olimpijske igre
196 ogledov

Tina Šutej kljub trem neuspelim poskusom v finale

Tina Šutej Pariz 2024 Facebook Tina Šutej na tekmovališču v Parizu.
Slovenska rekorderka je izpolnila svoj prvi olimpijski cilj.

Slovenska atletinja Tina Šutej je v kvalifikacijah skoka s palico na olimpijskih igrah v Parizu preskočila 4,40 metra, na 4,55 metra pa je bila trikrat neuspešna. S tem je delila 12. izidi in se uvrstila v finale, ki bo v sredo ob 19. uri.

Petintridesetletna Šutej je tekmovala v skupini B. V prvem skoku je preskočila 4,20 in 4,40 m, pri tej drugi višini se je med padanjem s trebuhom dotaknila letvice, ki pa je ostala na stojalu. S tem je bila tedaj med vodilni tekmovalkami. Nadaljevalo se je na 4,55 m, ko je Šutej letvico podrla že z nogo. Prvič sta bili na tej višini v skupini slovenske tekmovalke uspešni le dve tekmovalki. Američanka Katie Moon, branilka olimpijskega zlata, ki je lani v Budimpešti ubranila tudi svetovni naslov, je skupaj z Italijanko Eliso Molinarolo prevzela vodstvo.

Šutej je bila v drugem poskusu veliko bližje uspehu kot prvič, a je spet s prednjim delom telesa podrsala po letvici, ki pa je tokrat padla s stojala. Ljubljančanka, ki zaradi trenerja Milana Kranjca že nekaj let živi in vadi v Celju, je tretjič nastopila slabše. Že ko se je dvigala v stojo, je podrla letvico in končala tekmovanje. Sledilo je dolgo čakanje na končni razplet, ki pa se je odvil v prid slovenske tekmovalke, ki si je zagotovila nastop v boju za medalje še na tretjih olimpijskih igrah. V finalu bo tekmovalo 20 atletinj.

Njene četrte igre

Članica celjskega Kladivarja je osvojila štiri medalje na velikih tekmovanjih po olimpijskih igrah v Tokiu, kjer je bila peta. Četrtič nastopa na olimpijskih igrah, enajsta je bila v finalu v Riu de Janeiru leta 2016 in 19. v Londonu leta 2012. V prejšnjih dveh letih je osvojila po dve srebrni in bronasti medalji na evropskem prvenstvu in dvoranskem svetovnem prvenstvu ter četrti mesti na svetovnem prvenstvu na prostem predlani in lani.

Letos je imela obilo težav z zdravjem in s poškodbami. Zaradi poškodbe ahilove tetive ni nastopila že na dvoranskem svetovnem prvenstvu marca letos v škotskem Glasgowu. Odpovedala je nastop v kvalifikacijah na evropskem prvenstvu v Rimu, ker se je pred tem poškodovala na treningu v Celju. Pri prijemu palice je zgornja roka zdrsnila in vrh palice se ji je zarinil v mišico na roki. V večnem mestu bi branila bronasto medaljo s prejšnjega evropskega prvenstva pred dvema letoma v Münchnu.

V Mariboru je 21. julija na prvi tekmi po skoraj dveh mesecih s 4,50 m potrdila odhod na olimpijske igre. Sredi maja je zadnjič nastopila. Tedaj je na diamantni ligi v Marakešu po hudih prebavnih težavah zasedla šesto mesto s 4,45 m. Po prihodu v domovino pa so ugotovili, da je bila še pozitivna na novi koronavirus.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice