Šport > Olimpijske igre
1225 ogledov

Ponosno slavila z zastavo, trenutek zatem si je z njo brisala solze

X
Kenijska atletinja je po koncu olimpijske preizkušnje na 5000 metrov doživela pravi čustveni vrtiljak.

Aktualna svetovna prvakinja Faith Kipyegon je prehodila pot od pekla do raja po koncu olimpijskega teka na 5000 metrov za dekleta. Kenijka je preizkušnjo v eni izmed svojih paradnih disciplin končala na drugem mestu, a so jo kmalu zatem diskvalificirali zaradi domnevnega oviranja etiopijske tekmice Gudaf Tsegay.

Veselje Kipyegon se je tako v trenutku sprevrglo v velikansko žalost, zastava, s katero je maloprej ponosno paradirala pred polnimi tribunami, pa se je prelevila pripomoček za brisanje solz.

Kipyegon je kot svetovna prvakinja na 5000 metrov veljala za eno glavnih favoritinj olimpijske tekme. Na koncu je morala priznati premoč rojakinji Beatrice Chebet, ki je slavila s časom 14:28,56.

Kipyegon, ki je svoje največje uspehe, med kater prištevamo tudi dva naslova olimpijske prvakinje, dosegla na razdalji 1500 metrov, je osvojila srebrno odličje s časom 14:29,60, bron pa je pripadel Nizozemki Sifan Hassan s 14:30,61.

Najboljše tri so po koncu v cilju slavile svoj uspeh in pozirale pred fotografskimi objektivi, ko je tekmovalna žirija sporočila, da je bila Kipyegon diskvalificirana zaradi prerivanja z Gudaf Tsegay dva kroga pred koncem tekme. Posnetki potrjujejo, da je med tekmicama res prišlo do neželenega kontakta, vendar je težko presoditi, katera izmed njiju je pravzaprav, če sploh, kršila pravila. Po mnenju žirije je bila to Kipyegon, ki naj bi si preveč pomagala s komolci.

 | Avtor: X X

Na kenjiski zvezi se s takšno razlago dogodkov niso zadovoljili, zato so diskvalifikacijo izpodbijali s pritožbo. In uspeli! Tekmovalna žirija je po ponovnem pregledu posnetka ocenila, da kontakt med tekmicama ne upravičuje prvotne odločitve. Kipyegon so nato vrnili naslov olimpijske podprvakinje in ji obenem izrekli rumeni karton. Odločitev je prinesla veliko razočaranje Italijanki Nadii Battocletti, ki si je nekaj ur lastila bronasto odličje, a se je na koncu morala zadovoljiti s nehvaležnim četrtim mestom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice