Šport > Olimpijske igre
1022 ogledov

Apel osovražene borke: "Ljudem po vsem svetu sporočam ..."

Imane Khelif Epa
Alžirska olimpijka Imane Khelif v luči odmevnih polemik o njenem spolu svari pred negativnimi posledicami psihičnega nasilja nad športniki.

Alžirka Imane Khelif se je odzvala na burno razpravo o njenem nastopu na ženskem olimpijskem boksarskem turnirju, čeprav so ji v preteklosti izmerili preveč moških hormonov. Ljudi je pozvala, naj prenehajo psihično nadlegovati športnike, saj jih na tak način lahko uničijo, poroča britanski časnik Guardian.

Khelif bo drevi nastopila v polfinalu kategorije do 66 kilogramov in ima že zagotovljeno najmanj bronasto olimpijsko medaljo. Po zadnjem dvoboju je izrazila upanje, da bo za bolečine, ki jih je pretrpela v zadnjem tednu, poplačana z zlato medaljo.

Imane Khelif To je njen argument Šport Nov zasuk, v polemiko glede spola boksark se vključila tudi svetovna prvakinja

"Vsem ljudem po svetu pošiljam sporočilo, naj podpirajo olimpijska načela in olimpijsko listino, naj se vzdržijo nadlegovanja športnikov, ker ima to hude posledice," je po poročanju Guardiana poudarila Khelif, ki je v četrtfinalu po točkah izločila Madžarko Anno Luco Hamori, v prvem krogu pa Italijanko Angelo Carini, ki je po 46 sekundah v joku zapustila ring in trdila, da je bil udarec nasprotnice preveč boleč.

V polfinale se je v kategoriji do 57 kilogramov uvrstila tudi Tajvanka Lin Yu-Ting.

Imane Khelif Škandal na OI Šport Ogorčena tudi predsednica Slovenije: "Ni prav, absolutno ni prav!"

Mednarodna boksarska zveza (Iba, ki ji je Mednarodni olimpijski komite (Mok) zaradi sumov korupcije in povezav z rusko naftno družbo Gazprom odvzel status krovne panožne organizacije ter pristojnosti za izvedbo olimpijskega boksarskega turnirja, je lani obe boksarki izključila s svetovnega prvenstva. Sporočila je, da ne izpolnjujeta zahtevanih meril za sodelovanje in imata konkurenčne prednosti v primerjavi z drugimi udeleženkami. Iba ni predstavila dokazov, Mok pa je njeno odločitev označil za samovoljno.

Predsednik Moka Thomas Bach je v soboto ponovil, da sta obe športnici brez dvoma ženski.

Angela Carini Kako, prosim? Šport Italijanka bo bogato nagrajena za odstop od dvoboja z Alžirko

Predsednik Ibe Umar Kremljov je v ponedeljek zatrdil, da so zdravniki pri obeh boksarkah odkrili moške ravni testosterona. Zdravnik Ioannis Filippatos je sicer na novinarski konferenci, ki jo je sklicala Iba, kasneje pojasnil, da so pri Khelif in Lin preverjali kromosome, ne pa ravni testosterona. Prvi test, opravljen maja 2022 v laboratoriju v Istanbulu, je pokazal nedoslednosti, na podlagi drugega pa so odločili, da ne izpolnjujeta pogojev za nastop na ženskem svetovnem prvenstvu, je pojasnil.

Novinarske konference Ibe se je udeležila tudi alžirska boksarka Roumaysa Boualam, ki je podprla rojakinjo. Zatrdila je, da poskušajo nekatere tekmovalke psihično streti Khelif, ker je ne morejo premagati v ringu, še piše Guardian.

Imane Khelif Svet se zgraža Šport Sramota! Tako se je razpletel spopad moškega z žensko na OI

Imane Khelif | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 14:56 06.avgust 2024.

    Itak boks ni za ženske...Naj vsi boksajo v isti kategoriji...

  • Ejsi_Disi 14:14 06.avgust 2024.

    In zakaj preprosto ne naredijo doping testa? Če ima povečano število določenih hormonov, je to sum na doping oz. v njenem primeru se ve zakaj povečane vrednosti.