Šport > Olimpijske igre
8349 ogledov

Šok, Vodišek še pred startom odločilnih bojev prejel kar dve kazni!

Toni Vodišek Epa
Toni Vodišek je še pred začetkom petkovih odločilnih bojev za olimpijski naslov prejel kar dve kazni.

Koprski kajtar Toni Vodišek je na olimpijskih igrah v Franciji v morju pred Marseillom po prvi finalni regati, v kateri je bil v četrtek zadnji, z dvema zmagama še vedno v vodstvu. Preostale regate so nato odpovedali in prestavili na petek, kjer bi se druga regata morala začeti ob 12.13. uri. A so kajtarji zaradi neugodnih svoj nastop dočakali šele nekaj pred tretjo uro

Vodišek je sicer z dvema zmagama prišel kot prvi v finale, eno zmago pa imata tudi sedemnajstletni Singapurec Maximilian Maeder, ki je bil drugi po rednem delu OI, in Avstrijec Valentin Bontus, ki je najprej zmagal v svoji polfinalni skupin in nato še v zaenkrat edini regati finala.

Meader in Bontus za zlato potrebujeta še po dve zmagi, medtem ko Vodišek že z eno zmago osvoji zlato medaljo. V drugi polfinalni skupini je bil sicer najboljši Italijan Riccardo Pianosi. Letošnji svetovni in evropski podprvak je za Maederjem drugi na svetovni lestvici, v finalu pa je edini med četverico še brez zmage.

Druga regata odločilnih bojev bi se morala začeti v petek ob 12.13. uri, a je veter dolgo onemogočal nastope. Tekmovanje se je tako začelo šele nekaj pred tretjo uro, a je že pred tem bilo zelo razburljivo

Naš junak je namreč že pred startom prejel dve kazni. Prva sicer ne bi preveč vplivala na končni razplet, a je nato prejel še drugo, ki je pošteno zakomplicirala situacijo.

Vodišek je najpre po poročanju Vala 202 kršil pravila, da morajo imeti tekmovalci dve uri pred začetkom tekmovanja opremo na vidnem mestu v prostoru, kjer jo pregleda žirija. Tam namreč ni bilo Vodiškove čelade, ki je ostala v drugem šotoru.

Zaradi tega prekrška je Slovenec dobil 0,6 točke kazni, ki pa se bo brisala po današnji prvi regati. Če Vodišek tekom prvega današnjega plova ne bi dobil vsaj dodatne 0,4 točke kazni in bi tako presegel cele točko, bi jo odnesel brez posledic.

A je nato po poročanju RTV Slovenije dobil še dodatnih 0,5 točke kazni ter tako presegel celotno točko, zaradi česar je bilo nemogoče, da bi dobil današnji prvi plov in si že po drugi finalni regati zagotovil zlato medaljo. Olimpijski naslov si tako lahko privozi šele z zmago od tretje etape dalje. Kazen je sicer dobil, ker ni bil prisoten pri preverjanju opreme.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 16:48 09.avgust 2024.

    Šlamparija pa je šlo zlato,no tut srebro je dobro

  • Fulmmer 15:35 09.avgust 2024.

    Pravilno, če sta on in njegov fotr tolk bukova da se ne držita pravil, potem si ne zasluži medalje.

Sorodne novice