Šport > Olimpijske igre
9506 ogledov

Po srebru je sledila še peta najboljša uvrstitev Slovencev na teh OI

Jekaterina Vedenejeva Profimedia
Jekaterina Vedenejeva v Parizu do šestega mesta.

Uspešen slovenski dan se je po srebru Tonija Vodiška v kajtanju nadaljeval tudi v ritmični gimnastiki, kjer je Jekaterina Vedenejeva v mnogoboju izenačila doslej peto najboljšo slovensko uvrstitev v Parizu. Tako kot plavalka Neža Klančar je osvojila šesto mesto. Ob dveh kolajnah, zlato je osvojila judoistka Andreja Leški, je bil boljši od Vedenejeve doslej še metalec diska Kristjan Čeh, ki je zasedel četrto mesto, in slovenski odbojkarji, ki so bili peti.

 Zgodovinski naslov olimpijske prvakinje je za Nemčijo osvojila Darja Varfolomeev, ki vadi pod vodstvom nekdanje podprvakinje Julije Raskine.

Srebro je osvojila Bolgarka Borjana Kalejn, medtem ko se je morala najboljša v kvalifikacijah, Italijanka Sofia Raffaeli, po vrsti napak v sestavah zadovoljiti z bronom. Vseeno je osvojila prvo posamično olimpijsko kolajno za Italijo v tem športu.

V soboto na olimpijskem turnirju sledi še finale mnogoboja v skupinskih sestavah.

Jekaterina Vedenejeva | Avtor: Profimedia Profimedia

Potem ko je Vedenejeva igre v Tokiu končala na 16. mestu, je v Parizu pokazala boljše predstave in se s šestim dosežkom kvalifikacij uvrstila v današnji boj za kolajne najboljše deseterice.

Pri 30 letih daleč najbolj izkušena ritmičarka je svoj drugi olimpijski nastop, prvi finalni, v celoti opravila brez večjih napak, dobri nastopi so ji prinesli končno šesto mesto. Po uspešno opravljenem programu sta tako Vedenejeva kot njena ruska trenerka Jelena Drožanova potočili nekaj solz sreče.

Številne najboljše tekmovalke so v sestavah delale grobe napake. Najboljša v kvalifikacijah, Italijanka Raffaeli, je kar v dveh sestavah napravila veliko napako, na koncu pa vseeno prišla do olimpijskega odličja - brona. Slab dan je imela tudi tretja iz kvalifikacij, Ukrajinka Tajsija Onofričuk, ki je po več napakah končala na devetem mestu.

Medtem pa je 17-letna Varfolomeev, ki je v kvalifikacijah po hudi napaki z obročem morala poseči celo po rezervnem rekvizitu, danes iz sestave v sestavo nastopala bolje. Čeprav je tudi v sezoni njena forma zelo nihala, pa je kljub olimpijskemu prvencu zdržala pritisk.

Varovanka nekdanje olimpijske podprvakinje, Belorusinje Raskine, ki je skupaj s svojo mamo Natašo Raskino dolga leta živela v Sloveniji in trenirala v ljubljanskem klubu Narodni dom, je slavila zmago z veliko prednostjo več kot dveh točk pred zasledovalkami. Po zadnjem nastopu s trakom se je z zbirom 142,850 točke skupaj s trenerko lahko veselila olimpijske zmage.

Komentarjev 1
  • Avatar Mark035
    Mark035 19:41 09.avgust 2024.

    Iskrene čestitke. Sem gledal nastop in bi si zaslužila višje mesto, ampak sodniki so bili pristranski.

Sorodne novice