Šport > Olimpijske igre
1544 ogledov

Odločitev sodnikov v zadnji sekundi ni šla na roko borbenim Slovencem

Klemen Ferlin Profimedia
Slovenija je proti Danski izgubila s 30:31 (10:15). V tekmi za bron se bo pomerila s Španijo.

Slovenska rokometna reprezentanca se je v polfinalu pomerila z najuspešnejšo rokometno nacijo v zadnjih letih. Izbrancem Uroša Zormana so na poti do morebitnega finala stali aktualni olimpijskega podprvaki Danci, ki so pred tremi leti v finalu klonili proti Francozom. Danc so sicer trikratni zaporedni svetovni prvaki.

Slovenci so najprej zapravili tri napade, a je bil na začetku dvoboja uspešen tudi vratar Klemen Ferlin, ki je zaustavil prve tri strele Dancev. V četrto je konil, prvi zadetek na tekmi pa je padel šele v četrti minuti. Slovenska izbrana vrsta, predvsem Borut Mačkovšek, so še naprej grešili, tudi Danska je imela izjemno razpoloženega vratarja Emila Nielsena. Slovenija je tako v sedmi minuti že zaostajala z 0:3.

Prvi zadetek za Slovenijo je po slabih osmih minutah in pol dosegel Aleks Vlah, ki je bil natančen s sedmih metrov. Mikkel Hansen, ki je igral svojo predzadnjo tekmo v karieri, je na drugi strani odgovoril na enak način za 4:1.

Mikkel Hansen | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenija se je kasneje približala na dva zadetka zaostanka. Urban Lesjak je med drugim zaustavil Hansena pri strelu s sedmih metrov, nato pa je Dean Bombač zadel za 5:6.

Prednost enega ali dveh zadetkov so Danci ohranjali tudi v naslednjih minutah.

Slovenija je igrala dobro v obrambi, v 21. minuti pa je imela napad za izenačenje. A Vlah je podal v roke Dancem, sledil je hiter protinapad in gol za 8:6 v korist tekmecev.

Ob koncu 24. minute je Nielsen zaustavil strel Jureta Dolenca, na drugi strani pa je Ferlin klonil. Danska se je vrnila na +3, nato je bil danski vratar uspešen še ob poizkusu Blaža Janca, njegovi soigralci pa so v napadu poskrbeli za 11:7. Zorman je vzel minuto odmora.

Po posvetu na klopi je zadel Vlah, odgovoril je Rasmus Lauge. Do konca polčasa so Danci znali odgovoriti prav na vsak gol Slovencev, ob zadetku Niclasa Kirkeløkkeja v zadnji sekundi prvega dela pa se je na semaforju izpisal izid 15:10.

Mathias Gidsel | Avtor: Profimedia Profimedia

Na začetku drugega polčasa so Danci prvič povedli za šest golov. A po prestreženi podaji je Janc krenil v protinapad in ob koncu 35. minute Slovenijo približal na 14:18.

Isti igralec je kasneje izsilil prekršek Dancev v napadu, Kristjan Horžen pa je v napadu poskrbel za 16:19. Danski selektor Nikolaj Jacobsen je vzel mi nuto odmora in med njo pošteno nadrl svoje varovance. To je zaleglo, ob dveh napakah Slovencev v napadu in izgubljenih žogah pa so Danci s tremi zaporednimi zadetki znova prišli do +6.

Kljub prvi izključitvi na tekmi, za dve minuti je na klop sedel Matej Gaber, so Slovenci natanko na polovici drugega polčasa za gol zmanjšali razliko na 21:26, nato pa je po obrambi Ferlina in lepi akciji, ki jo je zaključil Mačkovšek, Slovenija prišla na -4. 

Ferlin je v 48. minuti z izjemno obrambo zaustavil protinapad Dancev. Po novi Zormanovi minuti odmora je Domen Novak zadel za 23:26.

S tremi zadetki razlike se je krenilo tudi v zadnjih 9 minut dvoboja, po izključitvi vlaha pa je Hansen dosegel še svoj peti zadetek s črte sedmih metrov. Bilo je 30:26. Bombač je odgovoril na enak način.

Dean Bombač | Avtor: Profimedia Profimedia

V 56. minuti je Zorman zahteval še zadnji posvet na klopi, Slovenija je nato krenila v napad za dva gola zaostanka. Mačkovšek je bil s strelom z devetih metrov uspešen za 29:31.

Ferlin je natanko štiri minute pred koncem zbral naslednjo obrambo. Sodnika sprva nista dosodila sedem metrovke ob prekršku nad Gabrom, nato pa sta dosodila neativen napad in Slovencem odvzela žogo.

A tudi naslednji napad Dancev ni bil uspešen. So pa ti s prekrški zaustavili tri poizkuse Slovencev, ki jim je vse bolj zmanjkovalo časa. Janc je vseeno na začetku zadnje minute zadel za 30:31. Jacobsen je vzel minuto odmora, ostalo je še 37 sekund.

Danci bi skoraj izgubili žogo, a so prišli do sedemmetrovke. Vendar je Ferlin zaustavil strel Hansenu.

Slovenija je krenila v zadnji napad. Povsem ob izteku časa je bil storjen prekršek nad Vlahom, dva Danca sta sumljivo stala na šestmetrski črti, malce tudi znotraj polkroga. Po protestu Slovencev sta češka sodnika le odšla pogledati posnetek, a vseeno nista pokazala na črto sedmih metrov. Tako je Mačkovšku na voljo ostal le obupen poizkus z devetih metrov, ki pa ga ob visokem bloku Dancev seveda ni izkoristil. 

"Nimamo kaj, glave gor. V končnici smo se vrnili po zaostanku petih golov. V prvem polčasu smo malce zaspali, a smo pokazali karakter. Pred nami je še ena tekma in nova priložnost za kolajno. Dokazali smo, da nam je mesto tukaj, gremo dalje, druge ni," je po porazu za RTV Slovenija dejal Zorman.

V nedeljo ob deveti uri zjutraj se bodo Slovenci pomerili s Španci za bronasto kolajno.

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 00:46 10.avgust 2024.

    Finale je splavalo po vodi v zadnjih 10 minutah prvega polčasa, ne pa z zadnjo sodniško odločitvijo! Sedaj lahko le upamo, da si proti Špancem ne bodo še enkrat privoščili mrka kot so si ga v drugem polčasu tekme skupinskega ...prikaži več dela in da se jim za poraz maščujejo sedaj ko zmaga prinaša bistveno več...

Sorodne novice