Šport > Olimpijske igre
1104 ogledov

Zlata Slovenka v solzah: Odvalil se mi je kamen od srca

Janja Garnbret Profimedia
Janja Garnbret je obdržala naslov olimpijske prvakinje.

Janja Garnbret je po treh letih še enkrat upravičila vlogo prve favoritinje in osvojila zlato kolajno v kombinaciji športnega plezanja. Na koncu je za 12,5 točke, za dobre tri oprimke tik pod vrhom stene v težavnosti, premagala Američanko Brooke Raboutou, tretje mesto je osvojila Avstrijka Jessica Pilz.

Po uspehu je Korošica zajokala, pritisk je bil verjetno ogromen, še zlasti, ker se je v balvanskem delu ustrapila, da je utrpela poškodbo sredinca na levi roki. "

Težko je povedati, kaj čutim. Po eni strani se mi je odvalil kamen od srca, ker to ni bilo lahko, sploh, ko braniš naslov. Opravičujem se, res sem zelo čustvena. Ko sem vstala, sem vedela, da je moj dan in res sem plezala po svojih željah. Na zadnjem balvanu se mi je prst zataknil. Ustrašila sem se, da je kaj narobe z njim. Rekla sem si le, da naj uživam v plezanju. V steni sem nato na vse skupaj pozabila in pokazala plezanje svojega življenja," je v prvi izjavi za nacionalno televizijo izjavila najboljša plezalka pariških olimpijskih iger.

Tudi selektor Goazd Hren je po uspehu čutil olajšanje: "Če se je njej kamen, se je meni odvalila skala. Glede na njeno pripravljenost sem mislil, da bo šlo vse bolj tekoče. Skrbel nas je njen prst. Pritisk je bil velik. Vsaka čast Janji, da tako dobro nosi to breme, vsak njen zdrs gledalci pospremijo s tem, kaj se ji je zgodilo. S tako dodatno težo je res težko plezati. Res je bil velik pritisk, zato lahko Janji samo čestitam. Res je šampionka!"

V prvi izjavi za RTV Slovenija so čustva premagala tudi osebnega trenerja šampionke, Romana Krajnika, ki je tri leta po igrah v Tokiu tudi v Parizu šel skozi nov vrtiljak čustev.

Med izjavo so ga dvakrat povsem premagala čustva, tako da za nekaj trenutkov ni mogel govoriti. V izjavi je priznal, da ga je zelo zaskrbelo, da si je Janja v zadnjem balvanu finala poškodovala prst.

Janja Garnbret | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

"Je še kar zelo čustveno vse skupaj," je v solzah dejal Krajnik. "Tole danes pa moram reči, da je bilo spet nekaj težjega. Začetek v bistvu fenomenalen, ogrevanje je bilo super, balvani so bili super, potem pa tisti zadnji balvan, ko si je prst zataknila, medtem ko je hotela iti v gib. Takoj sem videl, da bo nekaj narobe. Ko je prišla nazaj z balvanov, je jokala," je dejal Krajnik.

"Sem zaklel in si rekel, a smo zaključili ali kaj? Samo še enkrat več je dokazala, česa je resnično sposobna. Da gre lahko tudi malo čez sebe, ker si je to resnično želela. Tako da jaz bi rekel samo - kapo dol za še en neverjeten performans od Janje," je povedal Krajnik.

Komentarjev 1
  • nostradamus 15:59 10.avgust 2024.

    kraljica v plezanju cestitke

Sorodne novice