Šport > Olimpijske igre
3417 ogledov

Janja je znova zlata!

Janja Garnbret Profimedia
Slovenska šampionka je v drugo polovico finala vstopila s prednostjo 0,4 točke pred Američanko. Z boljšo predstavo od Raboutoujeve je po težavnosti znova osvojila zlato odličje.

Slovenska zvezdnica športnega plezanja Janja Garnbret je na štirih balvanih, trikrat je prišla do vrha in enkrat do druge cone, zbrala 84,4 točke. Enak dosežek je uspel tudi Američanki Brooke Raboutou, a v nekaj več poizkusih. Razlika je bila tako zelo majna, znašala je le zanemarljive 0,4 točke. Ostale tekmice od tretjega do šestega mesta so zaostajale za približno 25 točk.

Skrbi je slovenski plezalki in njenim navijačem povzročala poškodba sredinca, a je njen trener Roman Krajnik izjavil, da so mu sporočili, da ne bo večjih težav pri nastopu njegove varovanke v težavnostnem delu finala.

Z zanesljivo zmago v polfinalu si je Garnbret zagotovila, da se bo pojavila zadnja na steni, s tem pa bo lahko vsaj približno vedela, kaj je potrebno doseči za uspeh. Hkrati je lahko pritisk še nekoliko večji, še posebej pri tekmovalki, ki velja za favoritinjo.

Janja Garnbret | Avtor: Profimedia Profimedia

Prva je nastopila Južnokorejka Chaehyun Seo, ki je na balvanih osvojila 28,9 točke. V steni se je dobro znašla, prišla do oprimka, ki je bil vreden 76 točk, nato pa ji je zmanjkalo moči za nadaljevanje. Njen končni rezultat je tako znašal 105,0 točke, dodatno desetinko je dobila, ker se je dotaknila še naslednjega oprimka.

Sledil je nastop Britanke Erin McNeice, ta si je po balvanih delila četro mesto s Francozinjo Oriane Bertone pri 59,5 točke. Britanka je prišla do 68,1 točke, skupno do 127,6. Prevzela je vodstvo.

Sledil je nastop tretje na polovici finalnega tekmovanja, Avstralka Oceania Mackenzie je imela pred težavnostjo na svojem računu 59,7 točke. Če je želela prevzeti vodstvo, bi morala priti do enake višine kot Britanka, a ji to ni uspelo. Prišla je do oprimka s 45. točkami. Tako je z izkupičkom 104,8 zaostala tudi za Južnokorejko.

Na vrsti je bila 19-letna Francozinja. Bertone je prišla do povsem iste višine kot Avstralka, po svojem nastopu je s 104,6 zaostala za vsemi tekmicami, ki so bile v steni pred njo.

Japonka Ai Mori, sicer zrazita specialistka za težavnost, je bila po balvanih sedma z 39,0 točke. Mori je plezala odlično, le zadnji gib za vrh ji ni uspel. S 96,1 točke je prišla do skupnega rezultata 135,1, s tem je prevzela vodstvo.

Sledil je izjemno pomemben nastop Američanke Raboutou. Hči nekdanjega francoskega plezalca Didierja Raboutouja je prišla do 72 točk. Do te višine je morala splezati tudi Garnbretova, če je želela prehiteti Američanko. Ta si je z izidom 156,0 točke že zagotovila olimpijsko kolajno.

Avstrijka Jessica Pilz bi lahko Raboutoujevo prehitela le z osvojenim vrhom, na balvanih je namreč prišla do 59,3 točke. Pilz si je zagotovila kolajno z 88,1 točke, skupno je prišla do 147,4 točke.

Sledil je nastop Janje. Za bron je morala osvojiti 49,7 točke, za srebro 63 točk, za zlato 72. Uspelo ji je preseči Američanko, nato pa je verjetno zmanjkalo tudi zbranosti.

Janja Garnbret | Avtor: Profimedia Profimedia

Zadržala se je na oprimku, ki je prinašal 84 točk, dodatno desetinko je dobila še v naslednjem gibu. S 84,1 točke je prišla do zlatega odličja z 168,5 točke. Raboutoujevo je ugala za 12,5 točke.

Po vrnitvi na tla so zdaj dvakratno olimpijsko prvakinjo, športno plezanje je šele drugič na sporedu olimpijskih iger, oblile solze sreče. Pritisk je bil očitno zelo velik.

Komentarjev 7
  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 14:08 10.avgust 2024.

    Janja je precej bolj mišičasta od une Alžirke s tičem!

  • Enzgg4 14:03 10.avgust 2024.

    Je treba še kaj dodati? Pred tekmo sem napovedal izid. Janja je razred zase. Ko ona tekmuje, lahko ostale tekmovalke tekmujejo le se za srebro in bron. Zlato je oddano že pred tekmo. Bravo, Janja.

  • Toma 13:44 10.avgust 2024.

    Bravo mala, pardon velika!

Sorodne novice