Šport > Olimpijske igre
219 ogledov

Le toliko športnikov bo Rusija imela v Parizu

Pariz OI 2024 Epa Pariz je pripravljen na olimpijske igre.
Ruska olimpijska zasedba bo sila okrnjena.

Ruski šport še kako čuti posledice politike svoje države v Ukrajini. Še vedno so reprezentance izključene praktično z vseh velikih tekmovanj, posamezniki pod strogimi pogoji v nekaterih posamičnih športih lahko tekmujejo. Še kako to občutijo tudi ruski olimpijci, saj jih bo v Parizu v okviru simbolov Moka nastopilo vsega 16.

Številka bi lahko bila bistveno večja, a ostaja uganka, ali so se denimo judoisti, rokoborci, strelci, telovadci in drugi prostovoljno pridružili bojkotu zvez, pri katerih so vodilni poudarjali, da so pogoji za nastop nesprejemljivi za njihove reprezentante.

Na koncu je na spisku od 36 potrjenih športnikov ostalo 16 ruskih olimpijcev, le eden več bo zastopal Belorusijo. Dosežki športnikov obeh držav prav tako ne bodo zabeleženi v pregledu kolajn, športniki ne smejo na odprtje iger, prepoved prihoda na tekmovanje imajo tudi ruski politiki in športni funkcionarji.

Nazadnje je v Tokiu leta 2021 nastopilo 335 ruskih športnikov, ki so osvojili 71 kolajn. Tokrat pa so morali športniki dokazovati, da nimajo povezave z rusko vojsko in drugimi oboroženimi silami ter da aktivno ne podpirajo ruske vojaške agresije v Ukrajini. Od športnikov so zahtevali tudi podpis olimpijske karte in s tem podporo mirovni misiji olimpijskega gibanja v Lozani.

Iz spiska je tako denimo izpadel dvakratni olimpijski prvak v rokoborbi Abdulrašid Sadulajev, ki se je udeležil enega od množičnih shodov v Moskvi, na katerem je predsednik Vladimir Putin zagovarjal vojaško posredovanje v Ukrajini. Z rokoborske zveze, tako piše avstrijska tiskovna agencija Apa, so odločitev označili za nesorazmerno, nepošteno in nesprejemljivo.

"Pogoji, ki jih postavljajo, nastop brez zastave in himne, so nesprejemljivi," je po pisanju britanskega Reutersa na Womrežju Whatsapp zapisala rokoborka Veronika Čumikova in dodala, da se je sama odločila za odpoved svojega nastopa.

Med udeleženci iger je najštevilčnejša delegacija tenisačev, saj jih bo skupaj z Danilom Medvedjevom na turnirju sodelovalo kar sedem, a med njimi ne bo Andreja Rubljova, ki je nastop pod nevtralnimi simboli zavrnil.

Brez olimpijskega premirja

Pariz OI 2024 | Avtor: Epa Epa

Za svoje športnike pa je poskrbela tudi Rusija. Kar 245 športnikom, ki se niso mogli udeležiti kvalifikacijskih tekmovanj, in tistim, ki jim Mok nastopa ni dovolil, je po pisanju agencije Ria Novosti država do konca junija izplačala slaba dva milijona evrov odškodnine, ker ne morejo na igre.

Zapleti z ruskimi športniki pa bržkone ne bodo vplivali na tako želeno olimpijsko premirje po vzoru antične Grčije, kjer so se države za obdobje tik pred, med in po igrah dogovorile za prenehanje vojaških spopadov. Putin je jasno sporočilo že večkrat ignoriral.

Še več, olimpijske igre so za Putina očitno celo nekakšen datum za začetek konfliktov. Rusija je Ukrajino napadla 24. februarja 2022, le nekaj dni po koncu zimskih olimpijskih iger v Pekingu. Le nekaj dni po zimskih igrah v Sočiju 2014 pa je Rusija napadla in zasedla ukrajinski polotok Krim. Leta 2008 so ruski tanki prav na dan odprtja iger v Pekingu vdrli v Južno Osetijo na območju Moldavije.

Ukrajina bo v Parizu zastopana s približno 100 športniki. "Za nas je zmaga že to, da lahko v teh vojnih razmerah sploh sodelujemo," pa je to pokomentiral predsednik ukrajinskega olimpijskega komiteja Vadim Gutcajt.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.