Šport
76 ogledov

Padel nov svetovni rekord

Ruth Chepngetich Profimedia
Kenijka Ruth Chepngetich je postavila novo najboljšo znamko v zgodovini maratonov.

Kenijska atletinja Ruth Chepngetich je v Chicagu na enem od šestih največjih maratonov na svetu postavila svetovni rekord. Za 42 km in 195 m dolgo traso je porabila 2 uri, devet minut in 57 sekund.

Tridesetletna Chepngetich je staro najboljšo znamko v maratonskem teku popravila za skoraj dve minuti. Pred tem je rekord pripadal Etiopijki Tigst Assefi, ki je lani v Berlinu odtekla čas 2:11:53.

Svetovna prvakinja izpred petih let Chepngetich je bila tokrat prepričljivo najboljša. Ženske so izjemno hitro tekle do polovice trase, za kar so potrebovale dobrih 64 minut. Ritem je s kasnejšo zmagovalko lahko držala le Etiopijka Sutume Asefa Kebede, ki pa je na koncu zaostala dobrih sedem minut in pol. Tretja je bila še ena Kenijka Irine Cheptai.

Chepngetich je obenem postala prva trikratna zmagovalka maratona v Chicagu, potem ko je v vetrovnem mestu slavila še v letih 2021 in 2022.

"Ta rekord posvečam Kelvinu Kiptumu. Prav tukaj je postavil svetovni rekord in zagotovo bi še kakšnega," je letos februarja tragično preminulega rojaka počastila Chepngetich. Kelvin Kiptum je lani v Chicagu tekel 2:00:35, kar je še vedno najboljša moška znamka na maratonih.

"Zelo sem ponosna na svoj dosežek. Ta rekord sem imela v mislih, to so bile moje sanje. Vse skupaj je danes potekalo perfektno, od vremena do samih priprav na tek," je še, kot jo citira francoska tiskovna agencija AFP, dejala izjemna Kenijka. Osebni rekord je popravila za slabe štiri minute in pol.

Moško preizkušnjo je dobil Kenijec John Korir s časom 2:02:43. Korir, ki je za slabi dve minuti popravil osebni rekord, je v cilju ugnal Etiopijca Mohameda Eso in rojaka Amosa Kipruta. Od najboljše skupine tekačev je pospešil ter se odlepil po 30 kilometrih. Letošnji čas 27-letnega zmagovalca, ki je prvič slavil na maratonih velike šesterice, je sicer šesti najhitrejši v zgodovini po podatkih Svetovne atletike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice