Šport
5736 ogledov

Potrjeno pravilo meta za štiri točke

koš žoga košarka Profimedia
Koš za štiri točke bo v prihajajoči sezoni veljal tudi na uradnih tekmah.

Filipinska košarkarska zveza (PBA) je potrdila uvedbo črte za štiri točke v prihajajoči tekmovalni sezoni, začenši s tekmovanjem Governors' Cup.

Z uporabo inovativnega pravila, ki je v praksi prvič zaživelo na tamkajšnji All-Star tekmi leta 2023, želijo pohitriti igro in na tekme privabiti več gledalcev.

Po besedah novoizvoljenega predsednika zveze Rickyja Vargasa gre za ukrep v smeri modernizacije in razvoja košarkarske igre. Odbor zveze je sicer za prihajajočo sezono odobril več sprememb, s katerimi želijo spreobrniti trend upada zanimanja in vse bolj očitnega pomanjkanja gledalcev.

Steph Curry | Avtor: Profimedia Najboljši strelec izza črte vseh časov Steph Curry. Profimedia
"Pričakujete lahko več sprememb, ena izmed njih pa je tudi črta za štiri točke," je povedal Vargas. Čeprav košarka velja za eno izmed bolj priljubljenih športnih panog v državi, na zvezi še vedno niso zadovoljni z obiskom tekem. "Kljub impresivni statistiki imamo še vedno veliko težav s prisotnostjo gledalcev na tekmah. Sodeč pa zadnjih številkah je naša liga v zatonu," je dodal Vargas.

Po ocenih priznanega filipinskega košarkarskega strokovnjaka in trenerja Alfrancisa Chue bo črta za štiri točke botrovala pogostejšemu zatekanju ekip k conski obrambi, kar bi posledično pohitrilo tudi samo igro. "Verjamem, da ima novo pravilo velik potencial, saj bo igra hitrejša, zaključki tekem pa bolj napeti in razburljivi," je povedal.

Črta za štiri točke je po lanskem ognjenem krstu obveljala tudi na letošnji tekmi zvezd pod okriljem PBA, na kateri so bili gledalci prvič priča akciji s petimi dosežimi točkami, potem ko je bila ob košu z velike razdalje storjena še osebna napaka nad Robertom Bolickom.

Črta za štiri točke ob od obroča oddaljena dobrih osem metrov, medtem ko bo položaj črte za tri točke na razdalji 6,75 metra ostal nespremenjen.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • BenX 09:28 22.julij 2024.

    Gregu Popoviću je padel mrak na oke... 🤣 Dober eksperiment bi bil odstranit črto za tri točke, ne dat še eno zraven.

Sorodne novice