Svet
795 ogledov

Evropske milijarde za Ukrajino

Ukrajina Epa
Svet EU je danes prižgal zeleno luč za prvo izplačilo.

Ukrajina bo prejela skoraj 4,2 milijarde evrov, potem ko je z današnjim dnem prižgana zelena luč za prvo izplačilo nepovratnih sredstev in posojil v okviru instrumenta EU, namenjenega za podporo okrevanju in obnovi države.

Svet EU, v katerem so zastopane države članice, je po zaključku pisnega postopka danes sprejel odločitev, s katero je odobril prvo plačilo v višini skoraj 4,2 milijarde evrov v okviru instrumenta EU za Ukrajino. "Ta odločitev podpira makrofinančno stabilnost Ukrajine in delovanje njene javne uprave," je sporočilo madžarsko predsedstvo EU.

Svet je v sprejetem sklepu ugotovil, da je Ukrajina izpolnila potrebne pogoje in reforme, predvidene v načrtu za prejem sredstev, ki bodo izplačana iz instrumenta za Ukrajino. Te reforme zajemajo med drugim upravljanje javnih financ, upravljanje podjetij v državni lasti, energetiko in razminiranje.

Svet EU in Evropski parlament sta 6. februarja dosegla politični dogovor o vzpostavitvi posebnega finančnega instrumenta za Ukrajino, vrednega 50 milijard evrov.

Instrument, ki je začel veljati 1. marca, bo zagotovil predvidljivo finančno podporo v obliki nepovratnih sredstev in posojil za podporo okrevanju, obnovi in modernizaciji Ukrajine v obdobju 2024-2027, so še zapisali pri Svetu.

helikopter rakete Rusija Ukrajina Svet Smrtonosen ruski odgovor na zahodna darila Golob in Zelenski Slovenija Slovenija Golob in Zelenski podpisala varnostni sporazum Robert Golob Nato Slovenija Golob: Za obrambo Ukrajine bo denar prispevala tudi Slovenija

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • Jernej65 17:29 06.avgust 2024.

    In lajanje rusofilskih psov se je začelo.

  • AnzeSmolej 17:00 06.avgust 2024.

    Ukrajina gradi na polno. V celotni EU ni bilo zgrajenih toliko stavb in stanovanj kot v zadnjih letih v Ukrajini in to z NAŠIM denarjem, med tem ko smo prebivalci EU vedno bolj siromašni. Jaz jim ne dam centa

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 16:54 06.avgust 2024.

    Bonitetna ocena za Ukrajino je CC, to v praksi pomeni bankrot...Trenutno ji zahod plačuje penzije, plače in vse ostalo...Ubogi narod, kam so ga spravili ti vojni jastrebi..Pa so imeli nekajkrat na mizi ponudbo, da se odrečejo ozemelj, kjer so se ...prikaži več Rusi na referendumih odločili za izstop (povsem enako, kot Kosovo ali Slovenija)....Ampak ne, najprej je bilo treba pobit milijon Slovanov in uničit državo katere preostanek si bodo delili mejaši in GB ter ZDA, oziroma njihov kapital...