Svet
5413 ogledov

Smrtonosen ruski odgovor na zahodna darila

Ka-52 Aligator 9K121 Vikhr Profimedia Ruski helikopter Ka-52 Aligator med izstrelitvijo rakete 9K121 Vikhr.
Bojišče v Ukrajini je še naprej precej statično, Rusi načrtujejo množično uporabo učinkovitega orožja.

Vojna v Ukrajini traja že skoraj dve leti in pol. V zadnjih mesecih so imeli pobudo Rusi, toda branilci so zaenkrat ustavili njihov nalet v okolici Donecka.

Za Ukrajino je reden dotok zahodnega orožja nujen za nadaljevanje odpora, a tudi Rusi razmišljajo o drugačni porabi orožja in streliva.

V zadnjem obdobju je Ukrajina začela dobivati vse več zahodnih tankov, pred kratkim je prejela 14 nemških oklepnikov Leopard 2A4. A Rusi imajo pripravljen odgovor.

Kremelj se je odločil, da bo povečal proizvodnjo raket 9K121 Vikhr in tudi število plovil, iz katerih bo mogoče izstreliti to učinkovito lasersko vodeno protitankovsko orožje, poroča The National Interest (TNI), ki se sklicuje na viru v ruskem vojaškem vrhu.

"Obe strani se v veliki meri zanašata na tehnološko napredno protitankovsko orožje in drone, ruska razširitev programa te rakete pa namiguje na nove taktične usmeritve," je zapisano v TNI.

9K121 Vikhr je proizvedena v znani družbi Kalašnikov, pod okriljem vojaškega proizvodnega konglomerata Rostec. Po navedbah ruske agencije TASS gre za izjemno natančno orožje, ki ima povprečje skoraj "en projektil, en zadetek".

Raketa 9K121 Vikhr se lahko izstreli z vojnih ladij, helikopterjev Ka-50 in Ka-52 Aligator ter z vojaškega letala Su-25. Rusi načrtujejo tudi nagradnjo helikopterjev Mi-28N, da bi ti lahko nosili cenjeno raketo.

"Te rakete so učinkovite podnevi in ponoči, v vseh vremenskih razmerah. Vloga 9K121 Vikhr v posebni vojaški operaciji se povečuje. Uniči lahko oklepnike, utrjene topniške položaje in tudi skrita izstrelišča," je poročilo Rosteca prenesel TASS.

Ruski denar Ukrajincem

Rusija vojak vaje | Avtor: Profimedia Profimedia

Prvi prihodki od upravljanja zamrznjenega ruskega premoženja v višini 1,5 milijarde evrov so na voljo za financiranje vojaške pomoči Ukrajini in njene obnove, je danes sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Prepričana je, da bodo sredstva omogočila varnejše življenje ne le v Ukrajini, temveč po vsej Evropi.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je glede prenosa sredstev iz zamrznjenega premoženja napovedal odziv Rusije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Takojšnjega odziva ne bo, bo pa Rusija razmislila o svojih nadaljnjih korakih. Seveda takšni koraki Evropske komisije ne bodo ostali brez odziva," je dodal. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 46
  • Ender3 20:08 26.julij 2024.

    Avtor meša statičnost z taktičnostjo. Če bi Rusi hoteli bi bratsko ukrajino že davno popolnoma podredili. Vojaški potencijal, ki ga imajo presega vsa pričakovanja Zahoda. Zavedajo se njihove sile in ravno za to si ne bo nihče upal z njimi ...prikaži več v neposredno spopasti. Po dveh letih vojne so si nabrali veliko neposrednih izkušenj in spoznanj uporabe raznovrstnih orožij in taktik. In tega ne sme nihče podcenjevat..Putin namenoma ne bo nikogar ogrožal, ker nima nobene realne potrebe.

  • atamama 18:39 26.julij 2024.

    Mi se tukaj pametujemo kdo bo koga. Ali ni povsem jasno, da je to posredniška vojna kreirana 2014? In vedite, da je glavni akter najmanj 6500km od prve jedrske konice. Mi ki se pa tu ''bojujemo'' na strani UA pa ...prikaži več smo med 500-1500km. Ali vam ni jasno kaj pomeni eskalacija? Za katere koristi bomo mi počasi umirali tudi če ne bo direktnega udara? Dajte raje preberite in podprite 2 otroka, ki rabita zdravilo, da se preusmeri ''pomoč'' k dejansko potrebnim pomoči. 5 mio začetek namesto konec v UA.....

  • bobubob 18:18 26.julij 2024.

    Še vedno bolje kot do pred kratkim še prepovedane kasetne bombe, ki so postale kar naenkrat nekaj povsem običajnega. Kot tisto z uranom 'obogateno' strelivo, s pomočjo katerega ZDA uspešno praznijo svoja skladišča radioaktivnih odpadkov. Hja, cilj posvečuje sredstva....

Sorodne novice