Svet
829 ogledov

Izraelci Netanjahuju obrnili hrbet, jutri gredo na ulico

Benjamin Netanjahu Profimedia
Krovna izraelska sindikalna organizacija Histadrut je za ponedeljek napovedala splošno stavko v podporo na območju Gaze zajetim izraelskim talcem. To je sporočila potem, ko so svojci talcev po najdbi šestih mrtvih talcev v tunelih v Rafi danes pozvali k splošni stavki, da bi vlado prisilili k dosegi dogovora za izpustitev vseh talcev.

Forum družin talcev in pogrešanih je pozval vse Izraelce, naj se jim danes v Tel Avivu, Jeruzalemu in drugod po državi pridružijo na množičnih demonstracijah in pri popolni zaustavitvi države z zahtevo po takojšni sklenitvi dogovora o izpustitvi talcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

K sodelovanju v splošni stavki so pozvali tudi vplivno krovno sindikalno organizacijo Histadrut, ki je nato to tudi storila in v ponedeljek razglasila splošno stavko v podporo talcem. Pozvala je tudi k sklenitvi dogovora za njihovo izpustitev.

Predsednik Histadruta Arnon Bar-David je napovedal, da se bo v ponedeljek ob 6. uri zjutraj ustavilo celotno izraelsko gospodarstvo, na mednarodnem letališču Ben Gurion blizu Tel Aviva pa bodo od 8. ure v okviru stavke ustavili ves promet.

"Ne moremo še naprej stati ob strani in samo gledati. S Hamasom moramo doseči dogovor, to je pomembnejše od vsega drugega," je dejal.

Talci | Avtor: Profimedia Profimedia
K splošni stavki je pozval tudi vodja opozicije Jair Lapid. "Bili so živi, vendar so izraelski premier Benjamin Netanjahu in njegov kabinet smrti odločili, da jih ne bodo rešili," je zapisal na Facebooku. Poudaril je, da so nekateri talci še živi in da lahko še vedno dosežejo dogovor.

Obrambni minister Joav Galant pa je vlado pozval k čimprejšnjemu umiku odločitve o ohranitvi izraelske vojske na meji med Gazo in Egiptom, ki je ključna sporna točka v pogajanjih o prekinitvi ognja v Gazi. Poudaril je, da morajo vrniti talce, ki so v rokah Hamasa.

Svojci in prijatelji talcev že od začetka vojne v Gazi, ko je palestinsko islamistično gibanje Hamas med napadom na Izrael 7. oktobra lani ubilo več kot tisoč ljudi in ugrabilo 251 talcev, tedensko protestirajo proti skrajno desni vladi. V Gazi naj bi bilo zajetih še 97 talcev, od katerih naj bi jih bilo 33 že mrtvih.

Izraelska vojska je v soboto v tunelih v Rafi na jugu Gaze našla šest mrtvih talcev, ki jih je po njenih navedbah Hamas ubil malo pred tem.

dezurni@styria-media.si

Cipi Livni Svet Levica zaradi Izraelke v bojkot Blejskega strateškega foruma
Komentarjev 4
  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 20:06 01.september 2024.

    Netanjahuja bi morali obsoditi za zločine proti človeštvu in ga obesiti!

  • Ender3 19:35 01.september 2024.

    Netanjahu bo narod sodil sam. Neprecenljivo !