Svet
589 ogledov

Huda zaostritev: padlo 320 raket, Izrael pričakuje obsežen napad Hezbolaha

Izrael Hezbolah Profimedia Eksplozija v bližini položaja izraelske vojske.
Izrael je že več kot deset mesecev v vojni s Hamasom, vse bolj aktiven je tudi Hezbolah.

Libanonsko gibanje Hezbolah je sporočilo, da so ponoči doslej izstrelili več kot 320 raket na več položajev izraelske vojske. Temu naj bi sledil še napad z droni na cilje v Izraelu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je sicer danes zjutraj razglasil 48-urno stanje izrednih razmer za celo državo. Do tega je prišlo, potem ko je izraelska vojska sprožila preventivne napade v Libanonu na podlagi znakov, da se gibanje Hezbolah pripravlja na izvedbo obsežnejšega napada.

Izraelska vojska je sporočila, da so njena bojna letala davi na jugu Libanona napadla več tisoč Hezbolahovih raketometov.

"Približno 100 bojnih letal [...] je uničilo na tisoče Hezbolahovih raketometov, ki so bili nameščeni v južnem Libanonu. Večina jih je bila usmerjena proti severnemu Izraelu, nekateri pa proti osrednjemu Izraelu," so zapisali v izjavi.

Odgovor na uboj Šukra

dron Izrael Hezbolah | Avtor: Profimedia Profimedia

Gibanje Hezbolah je medtem potrdilo, da so zaključili "prvo fazo" napada na Izrael, ki so ga davi sprožili v odgovor na uboj enega svojih najvišjih poveljnikov Fuada Šukra 30. julija v Bejrutu.

Izraelska vojska je opozorila, da bi v prihodnjih urah prihajalo do novih napadov, na severu države pa so se oglasile tudi sirene.

"Civiliste na območjih, kjer deluje Hezbolah, opozarjamo, naj se zaradi lastne varnosti takoj umaknejo," je dejal tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari in opozoril, da Izrael ne bo dopuščal napadov Hezbolaha na izraelsko civilno prebivalstvo.

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 5
  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 11:47 25.avgust 2024.

    Naj Hesbolah skuri čimveč usranih židov! Smrt okupatorjem!

  • Naklonsky 11:09 25.avgust 2024.

    “Civiliste na območjih, kjer deluje Hezbolah, opozarjamo, naj se zaradi lastne varnosti takoj umaknejo..”. Ko jih bodo Palestinarji spet dobili po pchki, bodo pa jokali. Da, s teroristi je res hudič. Na žalost pomagajo samo batine. Sicer so si pa ...prikaži več sami krivi, kaj pa volijo Hamasovce.

Sorodne novice