Svet
1418 ogledov

ZDA s svarilom za Izrael, zgodilo bi se lahko že ta teden

Joe Biden in Benjamin Netanyahu Profimedia
Ravno pred pogovori o prekinitvi ognja na območju Gaze ...

ZDA menijo, da bi lahko Iran ta teden izvedel "vrsto obsežnih napadov" na Izrael, je danes dejal svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Kirby. Kot je dodal, je ameriški predsednik Joe Biden danes o tem govoril z voditelji Francije, Nemčije, Italije in Združenega kraljestva.

Voditelji so razpravljali o napetostih na Bližnjem vzhodu, vključno z grožnjami Irana, da bo napadel Izrael, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Kirby.

"Moramo biti pripravljeni na to, kar bi lahko pomenilo obsežen niz napadov," je nadaljeval in dodal, da se Washington strinja z izraelskimi ocenami, da bi se lahko napad zgodil ta teden.

Priznal je, da bi v primeru takšnega napada "to vsekakor lahko vplivalo na pogovore", predvidene za četrtek, o prekinitvi ognja na območju Gaze, ki bi jo spremljala izpustitev izraelskih talcev, ki so tam zadržani.

ZDA zavezana obrambi Izraela

V luči iranske grožnje po maščevanju zaradi umora političnega vodje Hamasa Ismaila Hanije v Teheranu in poveljnika Hezbolaha Fuada Šukra v Bejrutu je ameriški obrambni minister Lloyd Austin v nedeljo v telefonskem pogovoru izraelskemu kolegu Joavu Galantu ponovil zavezo ZDA obrambi Izraela.

ZDA na Bližnjem vzhodu krepijo vojaško prisotnost, da bi pomagale braniti Izrael pred morebitnim napadom Irana in njegovih zaveznikov, poročajo tuje tiskovne agencije. Na območje so napotile tudi letalonosilko USS Abraham Lincoln in podmornico USS Georgia.

Izrael in ZDA se pripravljajo na morebitni iranski napad na Izrael, medtem ko se krepijo prizadevanja za dosego dogovora o prekinitvi ognja v Gazi. Pogovori naj bi se nadaljevali ta teden v okviru intenzivne diplomacije za preprečitev širše regionalne vojne, poroča CNN. Pogajanja naj bi se v četrtek nadaljevala v egiptovski prestolnici Kairo ali katarski prestolnici Doha.

Nemški kancler Olaf Scholz, francoski predsednik Emmanuel Macron in britanski premier Keir Starmer so medtem danes v skupni izjavi pozvali k umiritvi razmer na Bližnjem vzhodu. Iran in njegove zaveznike so pozvali, naj se vzdržijo dejanj, ki bi ogrozila priložnost za dogovor med Izraelom in Hamasom o prekinitvi ognja in izpustitvi talcev. Hamas in Izrael so tudi pozvali, naj se udeležita četrtkovega novega kroga pogajanj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Zoran
    StarMačk 23:06 12.avgust 2024.

    Če bi Iran z vso silo udaril na Izrael, kar vojaško so sposobni, sem prepričan, da Netanjahu, če se v spopad ne bi vmešali Američani, sploh ne bi razmišljal ali in kdaj naj na Teheran pošlje nekaj atomske zaloge. Ajatole ...prikaži več se realnosti še kako dobro zavedajo in prav zato čakajo in razmišljajo kako izpolniti pričakovanja, najprej domače javnosti, nato Hezbolaha in Hamasa, ob obljubi maščevanja, ki jo je ob eliminaciji vodje Hamasa dalo iransko vodstvo. Ampak potem bi imeli bližnjevzhodni kaos...

  • Ender3 20:55 12.avgust 2024.

    Naj se cirkus končno prične..Američane že srbijo prsti..

  • Avatar Jašna53
    Jašna53 20:51 12.avgust 2024.

    Dober Žid, mrtev Žid!!!