Svet
658 ogledov

V napad Hamasa na Izrael morda vpletenih devet uslužbencev UNRWA

Hamas napadel Izrael Epa
V napad palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani je bilo morda vpletenih devet uslužbencev agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), so danes sporočili Združeni narodi. Ob tem so pojasnili, da je bilo vseh devet uslužbencev UNRWA odpuščenih.

"Imamo dovolj informacij, da smo lahko sprejeli ukrepe, ki jih sprejemamo - to pomeni, da smo tem devetim posameznikom odpovedali delovno razmerje," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik ZN Farhan Haq.

Izrael je UNRWA januarja obtožil, da je 12 njenih uslužbencev sodelovalo v napadu 7. oktobra lani. Številne države so zato ustavile ali začasno prekinile financiranje agencije ZN v skupni višini približno 450 milijonov dolarjev oziroma okoli 413 milijonov evrov.

Neodvisna komisija pod vodstvom nekdanje francoske zunanje ministrice Catherine Colonna je nato konec aprila po preiskavi ugotovila, da Izrael ni predložil dokazov v podporo svojim trditvam, da je nekaj uslužbencev UNRWA povezanih s Hamasom ali Islamskim džihadom.

Leta 1949 ustanovljena agencija skrbi za humanitarno pomoč, izobraževanje, socialne storitve in zdravje za 5,9 milijona palestinskih beguncev na območju Gaze, Zahodnem bregu, Jordaniji, Libanonu in Siriji. Kot piše na njeni spletni strani, je UNRWA ena največjih agencij ZN. Ima več kot 30.000 zaposlenih, od tega 13.000 samo na območju Gaze.

dezurni@styria-media.si

Konflikt na Bližnjem vzhodu Izrael Rubikon prekoračen Svet Začetek splošnega spopada že pred vrati? Eksplozija v Bejrutu Svet Svet Izrael je napadel Bejrut Recep Tayyip Erdoğan Grožnja Svet Erdoğan Izraelu zagrozil z vojsko: "Kot smo vkorakali v Karabah in Libijo ..."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.