Svet
1150 ogledov

Erdoğan Izraelu zagrozil z vojsko: "Kot smo vkorakali v Karabah in Libijo ..."

Recep Tayyip Erdoğan Epa Recep Tayyip Erdoğan.
Na strankarskem zborovanju je turški predsednik omenil možnost vojaškega posredovanja v podporo Palestincem.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je v nedeljo omenil možnost turške vojaške intervencije v Izraelu v podporo Palestini.

"Biti moramo zelo močni, da Izrael Palestini ne bo počel teh nezaslišanih stvari. Tako kot smo vkorakali v Gorski Karabah, kot tudi v Libijo, bomo podobno storili tudi njim," je na zborovanju svoje Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) v črnomorskem mestu Rize dejal Erdoğan, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Podrobnosti morebitne intervencije ni pojasnil.

Turčija v konfliktu med Armenijo in Azerbajdžanom podpira Azerbajdžan, ki mu dobavlja vojaško pomoč. Ankara pa podpira tudi mednarodno priznano vlado Libije.

Iraška lekcija

Izraelski zunanji minister Israel Katz je v odzivu na družbenem omrežju X in zapisal, da gre Erdogan, ko grozi z napadom na Izrael, po stopinjah Sadama Huseina. "Samo spomnite se, kaj se je tam zgodilo in kako se je končalo," je dodal.

Husein je iz Bagdada vodil odpor proti silam ZDA, ki so Irak napadle leta 2003. Svet prehodne iraške vlade je nato istega leta v Bagdadu ustanovil posebno sodišče za sojenje najvišjim članom njegovega režima, Huseina pa je bremenilo skupno dvanajst obtožb zaradi množičnih pobojev več deset tisoč šiitov, Kurdov in političnih nasprotnikov.

Sodišče ga je 5. novembra 2006 spoznalo za krivega zločinov proti človečnosti. Kljub nasprotovanju velikega dela svetovnih voditeljev so ga usmrtili 30. decembra 2006.

Netanjahuja primerjal s Hitlerjem

Recep Tayyip Erdoğan | Avtor: Epa Epa

Erdoğan je od začetka vojne v Gazi, ki jo je sprožil napad Hamasa na Izrael 7. oktobra lani, med najostrejšimi kritiki Izraela. Tega je večkrat označil za teroristično državo in ga obtožil, da v Gazi izvaja genocid.

Konec lanskega leta je izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja primerjal z nacističnim voditeljem Adolfom Hitlerjem in ocenil, da so mednarodne institucije spričo izraelskih napadov na Gazo povsem odpovedale.

Izrael je zaradi Erdoganovih kritik odpoklical izraelske diplomatske predstavnike v Ankari. Erdoğan pa je že pred tem prekinil diplomatske odnose z Izraelom in pozval k sojenju izraelskim voditeljem na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Avatar Jašna53
    Jašna53 12:17 29.julij 2024.

    Recepp rafukaj to golazen primitivno in jih razseli po mikroneziji in zapuščene otočke po tihem oceanu!!!

  • nostradamus 11:49 29.julij 2024.

    no tudi erdogan ima teznje po otomanskem cesarstvu iztrebiti si zeli kurde turcija kot clanica nata na svojo roko ne bo nikoli napadla izraela to je dejstvo je bilo pa bolece za zda ko so kupili s400 zato pa niso ...prikaži več dobili f35 in se marsicesa drugega ne resitev bliznje vzhodne krize je v rokah zda in nikogar drugega ce zda zaprejo pipo izraelu je konflikta lahko hitro konec

  • bobubob 10:59 29.julij 2024.

    Zakaj so že ZDA oz. 'združene mednarodne sile' nekoč napadle Irak? Da Sadam izdeluje kemično orožje? Tudi o tisti vojni se takrat ni smelo dvomiti, kasneje pa se je izkazalo, da je terjala cca 8K 'zavezniških' življenj in vsaj cca ...prikaži veča 300K Iraških. Ja, Husein je bil diktator in prej ko slej bi se mu zgodila 'Romunija', kar bi bilo še najbolj pravilno, saj bi bil v tem primeru Irak danes še vedno Irak in ne novo oporišče ZDA, od koder se napada sosede ne glede na večinsko voljo Iračanov.

Sorodne novice