Svet
260 ogledov

Konec kitajske politike "enega otroka"

Otrok na Kitajskem pri zdravniku EPA
Kitajska je končala več desetletji dolgo pravilo politike enega otroka.

Kitajska komunistična partija je preko državne tiskovne agencije Xinhua news sporočila, da bodo kitajski pari odslej lahko imeli dva otroka. S tem so razveljavili kontroverzno pravilo enega otroka, ki je veljalo vse od leta 1979.

Po nekaterih ocenah naj bi z dozdajšnjim pravilom vsako leto preprečili okoli 400 milijonov rojstev. Pare, ki so se odločili za drugega ali tretjega otroka, pa je lahko doletela kazen v obliki denarne globe, izgube zaposlitve pa celo prisilnega splava. V zadnjih letih so bili izjema starši, ki živijo na ruralnem območju in je bil njihov prvi otrok deklica.

Hitro staranje prebivalstva bi vplivalo tudi na gospodarstvo

Zaradi dolgoletnega strogega omejevanja natalitete pa se je kitajska prebivalstvena piramida v času strogega omejevanja rojstev malodane obrnila, nadaljnje projekcije pa so kazale še hitrejše staranje prebivalstva. Že zdaj je 30 odstotkov kitajskega prebivalstva staro več kot 50 let.

Čedalje starejše prebivalstvo pa naj bi po projekcijah OECD pomenilo tudi nižjo gospodarsko rast, saj naj bi se s časoma zaradi manjše delovne populacije podražila delovna sila. Zato je spremembo kitajske partije mogoče razumeti tudi kot ukrep za ohranitev gospodarske moči Kitajske.

Populacijska piramida kitajskega prebivalstva | Avtor: OECD OECD

 

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:57 29.oktober 2015.

    Medtem je pa vse več evropskih držav z negativnim prebivalskim prirastkom. Ostali bodo samo še stari, godrnjavi starci ki bodo naši najbolj pomembni manjšini: mladim še naprej solili pamet in govorili da se nič ne da in nič ne sme ...prikaži več in da se z trdim delom daleč pride. Mhm...ja. vse več je depresije. In ni dvakrat za rečt da ni to zato ker imajo mladi kot manjšina dinamičnih ljudi vse manj vajeti v rokah nad družbo. Ko imajo največ energije za doprinos k družbi imajo obenem tudi najmanj družbene moči. Noben ne spoštuje nekoga ki nima večjega listka referenc pa tudi če ima dobro idejo. Mladi niso spodbudeni k iskanju rešitev ampak so zatrti..češ bolj izkušeni bolj vedo. Ampak starejši so pa pri aktivizmu leni, pri pridganju posameznikov pa še kako aktivni. Namesto da bi bili obratno. Torej ja...rabimo mlajšo družbo. Drugače ne bomo nikamor prišli.

  • benč 19:04 29.oktober 2015.

    Zdaj jih bo naenkrat 2 - 3 miljarde!