Svet
229 ogledov

Kosovo začasno zaprlo dva mejna prehoda s Srbijo

Kosovo protesti Profimedia
Oblasti na Kosovu so v luči napetosti v soboto začasno zaprle dva mejna prehoda s Srbijo, potem ko so protestniki na srbski strani blokirali čezmejni promet. Kot so sporočili v Prištini, sta mejna prehoda Merdare in Brnjak ponovno odprta.

V petek je več deset protestnikov v Srbiji preprečilo promet v državo s Kosova v protest proti zaprtju srbskih institucij in uradov na Kosovu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kosovske oblasti so posledično zaprle mejna prehoda Brnjak in Merdare. Kot je na Facebooku sporočil kosovski notranji minister Xhelal Svecla, pa so ju zvečer znova odprli, potem ko so bile blokade, ki so jih izvajali "zamaskirani skrajneži na ozemlju Srbije", odpravljene.

Kosovska zunanja ministrica Donika Gervalla-Schwarz je v petek novinarjem dejala, da so srbski protesti "še en dokaz več", da poskuša Beograd izzvati in destabilizirati Kosovo.

Kosovska policija je sicer 30. avgusta izvedla racije v občinskih uradih v Leposaviću, Mitrovici, Zvečanu in Zubinem potoku in jih zaprla. Med drugim naj bi vdrli v prostore kliničnega centra v Mitrovici, urada za Kosovo ter enega od centrov za socialno delo.

Policija tudi danes, že deseti dan, blokira poslopja srbskih uradov in institucij na severu Kosova, kjer živijo večinoma Srbi. Več kot sto zaposlenih v srbskih institucijah tako še vedno ne more na svoja delovna mesta, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Vojna med Izraelom in Palestinci Opozorila Svet Svetovni red "ogrožen na način, kakršnega nismo videli od hladne vojne"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • bobubob 13:12 08.september 2024.

    Zahodnjaki rinejo na vzhod skozi vsako luknjo - tako kot k nam rinejo migranti. Oboji čutijo neodločnost trenutnega posestnika. A nekoč se bo vendarle treba 'zameriti dvaplusodgovornim svetovnim policajem' in pričeti z obrambo svojega življenjskega prostora in navad. Običajno je ...prikaži večje bolje prej kot (pre)pozno....

  • Ender3 12:55 08.september 2024.

    Kje so sedaj tisti, ki so glasobali za «kosovo republik» in imajo iz hvaleznosti podarjen častni doktorat.. Podariš nekomu suverenost, da se potem izživlja nad manjšino..