Svet
562 ogledov

Svetovni red "ogrožen na način, kakršnega nismo videli od hladne vojne"

Vojna med Izraelom in Palestinci Profimedia
Grožnje se po njunih ocenah nanašajo zlasti na Rusijo, Kitajsko in islamizem, sta zapisala ...

Direktor ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns in vodja britanske obveščevalne agencije MI6 Richard Moore sta v soboto skupaj opozorila, da je svetovni red "ogrožen na način, kakršnega nismo videli od hladne vojne". Grožnje se nanašajo zlasti na Rusijo, Kitajsko in islamizem, sta zapisala v uvodniku za londonski Financial Times.

Kot sta šefa Cie in MI6 poudarila v prvem skupnem prispevku, nimata "bolj zaupanja vrednih ali cenjenih zaveznikov" kot drug drugega. Ob tem sta dodala, da bo njuno partnerstvo ključnega pomena, saj se soočajo z nizom groženj brez primere, predvsem iz Rusije, Kitajske in na Bližnjem vzhodu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Benjamin Netanjahu Svet Hamas svari pred "Netanjahujevimi triki" Lvov - napad 4. septembra Svet Novi ruski napadi na Ukrajino, življenje izgubila tudi 14-letnica

Izpostavila Kitajsko

Dejala sta še, da ZDA in Združeno kraljestvo stojita z ramo ob rami pri "upiranju samozavestni Rusiji in Putinovi agresivni vojni v Ukrajini". Pri tem sta izrazila odločenost za boj proti poskusom destabilizacije z dezinformacijami, ki jih v Evropi izvaja Moskva.

Med grožnjami sta izpostavila tudi Kitajsko, ki sta jo opisala kot "glavni obveščevalni in geopolitični izziv 21. stoletja", opozorila pa sta tudi na boj proti islamističnemu terorizmu.

V prispevku sta kot še posebej zaskrbljujočo izpostavila vojno v Gazi, pri čemer sta zatrdila, da si močno prizadevajo za umiritev napetosti na Bližnjem vzhodu ter za zagotovitev premirja in dogovor o talcih.

Burns pa je kasneje na sobotnem dogodku v organizaciji Financial Timesa povedal, da "trdo dela" z egiptovskimi in katarskimi posredniki, da bi izboljšali okvirni predlog dogovora o premirju v Gazi in da bo morda v prihodnjih dneh na voljo podrobnejši predlog.

Do objave prispevka je prišlo nekaj dni pred obiskom britanskega premiera Keira Starmerja v Washingtonu 13. septembra, kjer ga bo sprejel ameriški predsednik Joe Biden.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Rim 12:13 08.september 2024.

    Povsod isti članek, isti naslov. in ista resnica. Svet je ogrožen ravno od teh dveh organizacij, ki si hočeta podrediti cel svet. Vsak, ki se jima zoperstavi pa je označen tako kot v naslovu članka. Predvsem sta ogrožena ti organizaciji ...prikaži več in oba njuna šefa. Sprovocirali so vojne in migrantska gibanja in islamizacijo tudi v lastni državi, pa sedaj kot tisti tat kričita primite tatu in kažeta na druge.

  • Enzgg4 12:05 08.september 2024.

    "... sta zatrdila, da si močno prizadevajo za umiritev napetosti na Bližnjem vzhodu..." Blablabla, prizadevajo si tako, da židom dostavljajo orožje za pobijanje Palestincev. Če bi res hoteli ustaviti žide, bi bilo dovolj že to, da bi jim zagrozili s ...prikaži več sankcijami. Žid pač razume samo palico

  • Avatar lopov
    lopov 11:48 08.september 2024.

    SD IN LEVICA TER SVOBODA ... financirajo teroriste in se obenem zgražajo zahtevajo da se nasprotna stran ne brani in poroča o genocidu ...