Svet
10247 ogledov

Natov odgovor Putinu je jasen, iz skladišč bodo potegnili jedrsko orožje

Vladimir Putin Profimedia
Nato razpravlja o namestitvi več jedrskega orožja, odstranitvi orožja iz skladišč in njegovi postavitvi v pripravljenost glede na naraščajočo grožnjo Rusije in Kitajske, je danes povedal vodja zavezništva.

Jens Stoltenberg je za britanski časnik Telegraph povedal, da članice Nata razpravljajo o jedrskem orožju. "Ne bom govoril o operativnih podrobnostih o tem, koliko jedrskih konic je treba dati v uporabo in katere bodo skladiščene, vendar se moramo o teh vprašanjih posvetovati. Točno to počnemo," je povedal za časnik .

"Transparentnost pomaga poslati neposredno sporočilo, da smo seveda jedrska zveza," je dejal generalni sekretar Nata.

"Natov cilj je seveda svet brez jedrskega orožja, a dokler obstaja jedrsko orožje, bomo ostali jedrsko zavezništvo, saj je svet, v katerem imajo Rusija, Kitajska in Severna Koreja jedrsko orožje, Nato pa ne, bolj nevaren," je dodal.

Stoltenberg je prejšnji teden dejal, da je jedrsko orožje Natovo "končno varnostno jamstvo" in sredstvo za ohranjanje miru.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je medtem večkrat posvaril, da bi Moskva lahko uporabila jedrsko orožje za obrambo v skrajnih okoliščinah. Moskva ZDA in njihove evropske zaveznice obtožuje, da so svet potisnile na rob jedrskega spopada z dobavo več milijard dolarjev vrednega orožja Ukrajini, ki se uporablja za napade na rusko ozemlje. Nato, ki je prevzel večjo vlogo pri usklajevanju vojaške pomoči Kijevu, redko javno govori o jedrskem orožju, čeprav je znano, da imajo ZDA jedrsko orožje nameščeno na več lokacijah v Evropi.

ZDA pravijo, da niso opazile nobene spremembe v strateški drži Rusije, vendar pa visoki predstavniki ameriške obveščevalne službe pravijo, da morajo pripombe Moskve o jedrskem orožju jemati resno. ZDA in Rusija imata sicer največji jedrski arzenal na svetu (v lasti imata približno 88 odstotkov svetovnega jedrskega orožja).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 108
  • Idioti 19:13 19.junij 2024.

    Če komu ni jasno sledeče , da se ne bi preveč drkal možgane , Rusi bodo uporabili taktično atomsko orožje - granate , raketice od 0.2 do 0.5 KT takoj v slučaju , kakršnjega koraka katerokoli vojaka NATA in UA ...prikaži večA . In sedaj ko veste , se zamislite kakšni bedaki ste , ko podpirate NATO in UA . Onii so lahko edini razlog uporabe tak. at. orožja , ki se ga vi tako bojite ! Nimate 3 čiste v glavi !

  • Idioti 19:08 19.junij 2024.

    Vsem v vednost . Atomske taktične , te so edino nevarne in niso nikdar bile v skladiščih . Če bi bile , ne bi oba nosila ob sebi neprestano kufra . Interesantno je pa to , da medtem, ko se ...prikaži veče dogaja remake II. SV , ruska divizija v napadu , Žurnal flanca bedarije. Rusi so naredili motilca 4 vrst radijskih valov , tako da UA droni izgubijo zvezo in padejo dol 200m pred tarčo , UA je oslabila front in 10.000 Rusov s 400 oklepniki, nobeden zaustaviti ne bo mogel 20km ,do reke OSKIL do Borovaje .

  • Avatar karjola
    karjola 06:36 18.junij 2024.

    Putin ni neumen in ne bo prvi spustil jedrskih raket. Bolj se je treba bati norega kavbojca