Svet
1394 ogledov

Novo glede krutega napada v Nemčiji, prijeli 15-letnika

Napad v Solingenu
1/4
Profimedia
Nemška policija je v okviru preiskave napada z nožem na festivalu v mestu Solingen, v katerem so umrli trije ljudje, pridržala eno osebo. Štirje ranjeni ljudje visijo na nitki.

Po navedbah policije še preverjajo, ali je bila povezana z napadom, poročanje francoska tiskovna agencija AFP povzema STA. BBC navaja policijo, ki je potrdila, da je prijeta oseba stara 15 let, a drugih informacij ne more dati. 

Šef tamkajšnje policije je na tiskovni konferenci sicer izrazil mnenje, da je šlo za osamljenega napadalca. V bližini napada so našli več nožev, a ni jasno, če pripadajo isti osebi in ali so bili uporabljeni v napadu. Pred tem so nekateri nemški mediji poročali, da so v enem od smetnjakov našli napadalno orožje.

Solingen po napadu z nožem | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob tem je policija pozvala javnost, naj nikar ne špekulira glede napada. Če imajo ljudje kakršnekoli dokaze, naj jih raje predajo policiji, ne pa objavljajo po družbenih omrežjihj, še dodajo. Policija je tudi zavrnila poprejšnje navedbe v medijih, da naj bi napadalec načrtno ciljal na vratove naključnih ljudi. "Takšnih dokazov trenutno nimamo," je po poročanju Bilda dejal tiskovni predstavnik policije. 

Glasbenik na odru v šoku nadaljeval s programom

Neznani moški je na festivalu ob praznovanju 650. obletnice kraja med koncertom do smrti zabodel tri ljudi. Umrla sta moška, stara 67 in 57 let ter ženska, stara 56 let. Še osem oseb je bilo v napadu ranjenih, od tega štiri z "zelo težkimi poškodbami" in se zdravniki še borijo za njihova življenja. Napadalec je s kraja pobegnil.

Na odru je takrat nastopal DJ Topic, sicer domačin, ki pa je sprva moral nadaljevati s programom, saj so organizatorji na ta način želeli preprečiti paniko med ljudmi. "Nadaljeval sem z nastopom, čeprav je bilo to izjemno težko."

Šele čez okoli 15 minut je prekinil nastop in se glede na objavo na Instagramu skril z drugimi udeleženci v bližnji trgovini, medtem ko je policija iskala storilca. Ena od prič blizu odra, ki je bila očitno le nekaj metrov oddaljena od napada, je po navedbah Guardiana po izrazu na obrazu Topica videla, da je nekaj hudo narobe. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Topic (@topic)

Praznik veselja in različnosti se je spremenil v žalovanje

Policija po navedbah britanske mreže BBC še vedno preiskuje motiv za napad, intenzivno iščejo tudi storilca. Do napada je prišlo ob praznovanju 650. obletnice ustanovitve mesta. Praznik je bil namenjen tudi slavljenju različnosti med ljudmi.

Župan Solingena Tim Kurzbach je danes dejal, da so udeleženci dogodka v "popolnem šoku, grozi in veliki žalosti". Za hitro in učinkovito policijsko preiskavo in ostro kazen za storilca se je zavzel tudi nemški kancler Olaf Scholz.

Izrazi sožalja prihajajo tudi iz tujine, med drugim sta se odzvali predsednica Evropske komisije Ursula van der Leyen in predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. 

Celotna Nemčija je danes zaznamovana z napadom, v samem Solingenu pa številni prihajajo in prižigajo sveče ter polagajo rože v spomin na napadene. 

Solingen po napadu z nožem | Avtor: Profimedia Profimedia

Solingen, ki šteje nekaj več kot 150.000 prebivalcev, leži nedaleč od Düsseldorfa v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija.

Na praznovanju ob obletnici, ki naj bi trajala do nedelje, so skupno pričakovali do 75.000 ljudi. Središče mesta je bilo v petek zvečer nabito polno. Po napadu so vsa praznovanja odpovedali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Toma 19:11 24.avgust 2024.

    Predlagam novo modo za Evropo: verižne srajce kot v sr. veku v katerega spet vstopamo!

  • Ender3 18:34 24.avgust 2024.

    Imajo nemci tudi migrante, cigane ali oboje ? In, če jih imajo oni zakaj jih nebi imeli tudi mi..

  • atamama 16:51 24.avgust 2024.

    Oglasili so se vsi aktivni nemški politiki.... Samo ne razumem pa ljudi, da se ne obrnejo k začetku teh problemov in ne prosijo za mnenje-komentar Angele.......