Svet
1554 ogledov

Poglejte podrobnost, kako je Putin sprejel otroka vohunov iz Slovenije

Izmenjava zapornikov ZDA-Rusija Profimedia
Kremelj potrdil, da sta Artjom in Anna Dulceva, ki ju je Slovenija izročila v okviru izmenjave zapornikov, vohuna.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je potrdil, da sta Artjom in Anna Dulceva vohuna, pri tem pa dodal, da sta otroka vohunov šele na letalu iz Ankare v Moskvo izvedela, da sta Rusa in da tudi ne znata rusko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Otroka ilegalcev, ki sta prispela včeraj, sta šele na letalu iz Ankare izvedela, da sta Rusa. Ne govorita rusko," je na novinarski konferenci izjavil Peskov. Ruski predsednik Vladimir Putin ju je zato ob sprejemu v Moskvi pozdravil v španščini. "Nista vedela niti, kdo je Putin. Tako delujejo ilegalci, ki se žrtvujejo zaradi svojega dela in predanosti službi," je dodal Peskov.

Vladimir Putin, izmenjava zapornikov | Avtor: Profimedia Profimedia

Argentinsko državljanstvo 

Ruska vohuna so kriminalisti v Sloveniji priprli že v začetku decembra 2022. Moški in ženska naj bi bila v partnerski zvezi, imata dva otroka in argentinsko državljanstvo. Predstavljala sta se kot Maria Rosa Mayer Munoz in Ludwig Gisch, dejansko pa sta Ana Valerevna Dulceva in Artem Viktorovič Dulcev.

Kot je poročal časnik Wall Street Journal, je bila tarča njunega vohunjenja v Sloveniji Agencija EU za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer) s sedežem v Ljubljani nedaleč od njune hiše. Slovenijo pa sta uporabljala kot bazo za potovanja v Italijo, Hrvaško in drugod po Evropi za stike z drugimi obveščevalci, ki sta jim prenašala ukaze iz Moskve.

Kot smo poročali, v okviru ene največjih izmenjav zapornikov po koncu hladne vojne je bilo v Ankari včeraj izmenjanih 24 zapornikov - osem Rusov in 16 zapornikov iz Zahoda, tudi omenjeni ruski vohuni.

Osem izpuščenih ruskih državljanov je Putin sinoči pozdravil na moskovskem letališču Vnukovo. 

hokejska palica Priprli so ga Šport Nova vohunska afera v povezavi z Rusijo, tokrat vpleten vrhunski športnik Evan Gershkovich Svet Velika izmenjava zapornikov se je pričela, iz Rusije tudi ameriški novinar Bela hiša Nočejo komentirati Svet Slovenija bi bila lahko vpletena v veliko izmenjavo med ZDA in Rusijo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • Degenezrin 17:54 02.avgust 2024.

    SLAVA RUSIJI!!

  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 17:30 02.avgust 2024.

    In kaj je Slovenija dobila v zameno za ruske "vohune"?

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 17:06 02.avgust 2024.

    Kako je že bilo s prisluškovanjem telefonu A. Merkel leta 2013 s strani ameriške NSA (National Security Agency)....Kdo koga tu torej zajebava. ?