Svet
3684 ogledov

Gori kultna Sutjeska, gašenje ovirajo politiki

Sutjeska požar PrtSc Požar v Narodnem parku Sutjeska.
Na vzhodu BiH se že več dni spopadajo z obsežnim požarom, ki ogroža najstarejši narodni park v državi Sutjeska.

Iz Republike Srbske, kjer se nahaja park Sutjeska, so želeli na pomoč poklicati helikopter srbskega notranjega ministrstva, a ta predlog v Sarajevu zavračajo s pojasnilom, da so oborožene sile BiH sposobne gasiti požare v državi.

Vodja civilne zaščite Republike Srbske Boris Trninić je v nedeljo po poročanju sarajevskega portala Klix opozoril, da v narodnem parku Sutjeska gori stoletni gozd. Po njegovih besedah bi lahko prišlo do ekološke katastrofe tudi v pragozdu Peručića in na celotnem območju parka.

Trninić je ocenil, da je pri gašenju požara nujno potrebna pomoč helikopterja srbskega notranjega ministrstva, ki bi pomagal helikopterski službi Republike Srbske in ekipam na terenu.

Z njim se je strinjal tudi Staša Košarac, minister za gospodarstvo in zunanjo trgovino BiH iz vrst največje stranke Srbov, Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD). Izpostavil je, da po ocenah s terena širjenje ognja lahko zaustavi le helikopter srbskega notranjega ministrstva, ki lahko prenaša po 5000 litrov vode, kar da je več od zmogljivosti helikopterjev oboroženih sil BiH.

Zunanji in obrambni minister proti

Sutjeska požar | Avtor: Facebook Facebook

Pomoč helikopterja iz Srbije morata odobriti tudi ministra za obrambo in zunanje zadeve BiH, ki pa temu nasprotujeta. Zunanji minister Elmedin Konaković je v nedeljo na družbenem omrežju Facebook zapisal, da so helikopterji oboroženih sil BiH pripravljeni za intervencije in gašenje požarov v vsakem delu države.

"Pozivamo vse odgovorne osebe v naši državi, naj se najprej obrnejo na naše sile in institucije, potem pa na institucije drugih držav," je dodal.

Obrambni minister Zukan Helez je zahteve po pomoči srbskega helikopterja označil za nesmiselne, piše sarajevski časnik Dnevni avaz. Poudaril je, da takšne pomoči ne bo odobril, ker da so oborožene sile BiH sposobne gasiti požare v BiH.

Lokalnim oblastem je sporočil, naj uradno zaprosijo za pomoč helikopterjev vojske BiH, kar so v nedeljo zvečer tudi storile. Na območje požara je davi po poročanju Klix namreč priletel helikopter oboroženih sil BiH.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 2
  • Ender3 12:47 12.avgust 2024.

    Članek povzema STA za to je veliko vprašanje kaj je v napisanem resnica.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 12:30 12.avgust 2024.

    Ko jim bo začelo goreti pod ritjo se bodo hitro zmenili!

Sorodne novice