Svet
29443 ogledov

"Tega si ne bo dovolil niti neracionalni predsednik Rusije"

Vladimir Putin Profimedia
Dogajanje v Ukrajini je za nas komentiral strokovnjak za varnost dr. Denis Čaleta.

"V tem trenutku je težko oceniti obseg zastavljene vojaške operacije. Aktivnosti za katere se je odločila Rusija, nimajo nikakršne racionalne osnove, ki bi nam lahko olajšala sklepanje do kje bo, za uveljavljanje svojih interesov, pripravljen iti predsednik Putin," pravi analitik dr. Denis Čaleta z Instituta za korporativne varnostne študije.

Kakšen je cilj Rusije?

Po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin v ponedeljek podpisal odlok o priznanju neodvisnost separatističnih republik na vzhodu Ukrajine, sta voditelja separatističnih Donecka in Luganska Rusijo zaprosila za pomoč pri "obrambi pred ukrajinsko vojsko". Ruska invazija na Ukrajino se je začela danes v zgodnjih jutranjih urah. 
"Osebno menim, da bodo cilji Rusije vsekakor usmerjeni v uničenje oziroma onesposobitev ključnih strateških infrastrukturnih in vojaških objektov Ukrajine. Realna pričakovanja prvega koraka v tej neracionalni vojaški operaciji pa so vsekakor tista sporna območja, ki jih Rusija vidi, kot svoje neposredno interesno cono," ocenjuje Čaleta.  

Denis Čaleta | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Napad na Baltske države? "Tako neracionalen ni niti Putin!"

Baltske države in Poljska so pri zvezi Natu zahtevale aktivacijo 4. člena pogodbe severnoatlantskega zavezništva.
Čaleta je prepričan, da do invazije Rusije v Baltske države ne bo prišlo. "Omenjene države so članice zveze NATO, kar bi pomenilo, da bi bil to neposreden napad na celotno zavezništvo. Tega si pa ne bo dovolil tudi neracionalni in nekonvencionalni predsednik Rusije," pravi analitik.
Latviji ima sicer veliko in nezadovoljno rusko govorečo manjšino, ki predstavlja več kot tretjino prebivalcev dvomilijonske države.

"Dejstvo je, da so trenutne posledice samo odraz stanja, ki se je v realpolitiki zasejal že nekaj let nazaj in se je prvič močno odrazil z aneksijo Krima."

Kakšne daleč so pripravljene iti ZDA?

Čaleta je prepričan, da se Kitajska se nikakor ne bo vpletala v konflikt, kar je pokazala že s svojim stališčem v Varnostnem svetu OZN.
"Bo pa zelo pozorno spremljala odziv ZDA in NATA. Njeni strateški interesi so predvsem usmerjeni v priključitev Tajvana. Zato bodo odzivi ZDA v Ukrajinski krizi lahko eden od pokazateljev, kako daleč so pripravljene iti ZDA pri zaščiti svojih partnerjev. Ali bodo ostale samo pri finančnih in gospodarskih sankcijah in pritiskih ali bodo posegli tudi po neposredni vojaški vpletenosti."

Članstvo Ukrajine v Natu ostalo pri obljubah

Nekatere države članice Nata so zahtevale aktivacijo 4. člena pogodbe, Nato pa v Ukrajino, ki (še) ni članica Nata, ne bo pošiljal svojih enot.

Ukrajina je v zadnjih letih večkrat izrazila željo, da postane članica Nata. "Signali, ki so jih določene države članice NATA pošiljale Ukrajini so bile nerealne oziroma neiskrene. Verjetno nihče v zavezništvo ne bi vzel države, ki ne more v celoti uveljaviti kontrole nad svojim ozemljem. Na žalost bo v tem trenutku Ukrajina tista, ki bo od sladkih obljub imela bolj malo neposredne pomoči v tej krizi."

EU je veliki poraženec

"Žalostno dejstvo je ponovno, da bo največji poraženec trenutne krize poleg Rusije in Ukrajine, ravno EU, ki se ne more nič naučiti iz svojih zgodovinskih napak. Ponovno o njenih strateških interesih odločajo drugi," pravi Čaleta in poudarja, da bi si morala diplomacija EU do zadnjega trenutka prizadevati, da do te točke sploh ne bi prišlo.
"Države EU bodo na koncu ponovno dobile največji račun, ki se bo negativno odražal tako v njeni strateški moči, še bolj pa v vplivu na gospodarstvo in zagotavljanje tako potrebnih energentov." 

 

 

 

 

 

Komentarjev 11
  • Judith_Carter 10:28 27.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • klemenmo 18:27 24.februar 2022.

    na koncu bodo ZDA profitirale na račun zlomljene/oslabljene EU....

  • Avatar Mark035
    Mark035 14:06 24.februar 2022.

    Če bi kdo gledal govor, ki ga je včeraj dal Putin, bi bila vprašanja o Baltskih državah povsem neumestna. Rusi so imeli samo eno zahtevo, da Ukrajina ne postane članica NATA in bedak "Stoltenberg" je rekel, da Rusija ne more ...prikaži več pogojevati kdo bo šel v NATO in kdo ne. S temi besedami so pokazali, da držijo figo v žepu, na-j-ebali pa bi spet Rusi - ampak tokrat se ne bo izšlo.