Trajnostno
2593 ogledov

Sodišče odločilo, kaj se bo zgodilo z Escobarjevimi povodnimi konji

Povodni konj Profimedia
Povodni konji, ki izvirajo iz Afrike, so po Escobarjevi smrti ušli iz njegovega zasebnega živalskega vrta in se namnožili.

Sodišče v Kolumbiji je odredilo ulov povodnih konjev, ki jih je v državo v 80. letih prejšnjega stoletja pripeljal mamilarski kralj Pablo Escobar, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Živali namreč rušijo naravno ravnovesje.

Upravno sodišče v Cundinamarci je v petek dalo ministrstvu za okolje trimesečni rok za "izdajo predpisa, ki predvideva ukrepe za izkoreninjenje vrste, ki vpliva na ekološko ravnovesje območja". Med nujnimi ukrepi je navedlo "nadzorovan ulov in sterilizacijo živali".

Več o velikem tropu pobeglih povodnih konjeh preberite TUKAJ. 

Dogajajo se tudi napadi

Povodni konji, ki izvirajo iz Afrike, so po Escobarjevi smrti ušli iz njegovega zasebnega živalskega vrta v zvezni državi Antioquia v naravo in se sedaj prosto gibajo po območju z bujno vegetacijo in brez naravnih sovražnikov. Oblasti ocenjujejo, da jih je 166.

Lokalne skupnosti so zaradi teh živali, ki tehtajo dve toni, vedno bolj zaskrbljene. Ob reki Magdalena je bilo več napadov na ribiče, strokovnjaki pa opozarjajo tudi na ogrožanje drugih živalskih vrst.

Na drugi strani so zagovorniki pravic živali in turistični delavci, ki nasprotujejo ulovu povodnih konjev, saj so ti pomembna turistična atrakcija.

Okoljsko ministrstvo je sicer lani napovedalo sterilizacijo polovice populacije in usmrtitev druge polovice, da bi tako ustavili naraščanje števila povodnih konjev v Kolumbiji. Toda postopki sterilizacije potekajo zelo počasi, usmrtitev pa še ni bilo.

Načrti za selitev živali v Mehiko, Indijo ali na Filipine so prav tako spodleteli.

Ricardo Gareca, Pablo Escobar Kralj koakina Šport Pablo Escobar prizanesel življenju perujskega nogometnega selektorja stadion medellin, independiente nogomet z mafijcem Šport "Igral sem s Pablom Escobarjem"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar karjola
    karjola 07:59 08.september 2024.

    ko pridejo balkanci bo hitro roštilj

  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 18:27 07.september 2024.

    Naj organizirajo safari in postrelijo živali. Povodni konj je pa res huda trofeja.