Trajnostno
2257 ogledov

V EU padec, Slovenija zabeležila rast

Toplogredni plini, podnebna konferenca, Pariz EPA
Medtem ko so emisije toplogrednih plinov iz gospodarstva EU bile v prvem četrtletju za štiri odstotke manjše kot v istem četrtletju lani, je Slovenija medletno zabeležila rast.

V prvem četrtletju letos so emisije toplogrednih plinov iz gospodarstva EU znašale 894 milijonov ton ekvivalenta ogljikovega dioksida, kar je štiri odstotke manj kot v istem četrtletju lani. Istočasno se je BDP povezave v isti primerjavi okrepil za 0,6 odstotka. Slovenija je medtem v medletni primerjavi zabeležila polodstotno rast izpustov.

Med januarjem in marcem sta k padcu izpustov največ prispevala padca v gospodarskih sektorjih oskrba z električno energijo in plinom (-12,6 odstotka) ter gospodinjstva (-4,4 odstotka).

Največji padci v Bolgariji, Nemčiji in Belgiji

V prvem letošnjem četrtletju so se v primerjavi z lanskim prvim četrtletjem izpusti toplogrednih plinov zmanjšali v 20 državah članicah EU. Največje padce so po oceni evropskega statističnega urada Eurostat zabeležili v Bolgariji (-15,2 odstotka), Nemčiji (-6,7 odstotka) in Belgiji (-6,0 odstotka).

Največjo rast izpustov so medtem imele Malta (+8,8 odstotka), Litva (+7,4 odstotka) in Latvija (+5,7 odstotka).

Kot izpostavlja Eurostat, so v osmih izmed 20 državah članic s padci izpustov obenem zabeležili padec bruto domačega proizvoda (BDP), in sicer na Češkem, v Nemčiji, Estoniji, na Irskem, v Luksemburgu, na Nizozemskem, v Avstriji in na Finskem.

Preostalih 12 držav, Belgija, Bolgarija, Danska, Španija, Francija, Italija, Madžarska, Poljska, Portugalska, Slovaška, Švedska in Hrvaška, je zmanjšalo izpuste in obenem povečalo svoj BDP.

Kaj pa Slovenija?

Slovenija, kot je razvidno iz podatkov Eurostata, je bila med državami, ki so zabeležile tako rast izpustov kot krepitev BDP. V prvih treh mesecih letošnjega leta je izpuste v medletni primerjavi povečala za 0,5 odstotka. V tem času je bil BDP večji za 1,7 odstotka.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 09:54 18.avgust 2024.

    Padec izpustov običajno pomeni padec industrije,,,Nemški paradni evropski gospodarski konj si je zlomil nogo in šepa v recesijo...Hočeš nočeš bomo posledično tudi mi kmalu v upadu gospodarske rasti, čeprav se trenutno še dobro držimo..

  • munja 09:01 18.avgust 2024.

    Kdo neki daje podatke temu eurostatu??!!