Vizita za živali
6716 ogledov

Poznate to hibridno mačko, ki spominja na tigra?

bengalka mačka Ksenija Praper
Bengalske mačke imajo v sebi kanček divje krvi, saj so nastale s križanjem udomačene črne mačke z divjo leopardjo mačko. Ravno zaradi svoje divjosti pa ta pasma potrebuje bolj izkušeno roko.

Na tokratnem Festivalu za ljubitelje živali, ki bo 2. junija 2024 med 10.00 in 18.00 potekal na Trgu Edvarda Kardelja 1 v Novi Gorici, se bo predstavila prav posebna pasma mačke. Ta močno spominja tigra, pravimo pa jim bengalke. Nastale so s križanjem udomačene črne mačke z divjo azijsko leopardjo mačko. Na Žurnalovem festivalu jih bo predstavila vzrediteljica Ksenija PraperV primeru slabega vremena Festival za ljubitelje živali premikamo na 16. junij.

Koledar Slovenija Vizita za živali Obkrožite ta dva datuma v juniju

bengalka mačka | Avtor: Ksenija Praper Ksenija Praper
Bengalska mačka je zelo moderna pasma, vzreja hibrida divje mačke pa izhaja iz ZDA, kjer je genetičarka Jean Mill leta 1963 poskusila prvo križanje z v južni Aziji udomačeno azijsko leopardjo mačko Prionailurus bengalensis bengalensis in domačo mačko. Njen cilj je bil ustvariti udomačeno mačko, ki prepriča z divjim, prvotnim videzom njihovih prednikov, navaja Zoohit.

 

oddelek za šolanje službenih psov Gmajnice, policijski psi, šolanje psov preverite Vizita za živali Tega večina lastnikov ne počne, pa bi morala

Ker so bengalske mačke hibridi, so pogosto večje od domačih mačk. Običajno tehtajo do sedem kilogramov in so visoke do 70 centimetrov. Bengalke imajo dolge in mišičaste noge, zaradi česar je njihova glava videti majhna. "Prevladujejo ličnice in velike mandljaste oči. Velike oči bengalke so pogosto zelene ali modre. Najbolj pa izstopa 'divja' barva bengalk," še navajajo na omenjeni strani.

bengalka mačka | Avtor: Ksenija Praper Ksenija Praper
Bengalske mačke imajo osnovno barvo oranžno, zlato, temno rumeno in barvo peska, pogosto tudi z "bleščicami". Priznana so tudi obarvanja "marbled" in "spotted". Prva spominja na proganost obarvanje drugih pasemskih mačk.

maine coon alison spačal Nežni velikani Vizita za živali To je pasma, ki raste tudi do petega leta starosti

Obarvanje bengalske mačke pa naj bi čim manj spominjalo na domačo mačko. Barva dlake "spotted" pa je zaželena barva bengalk, saj z velikimi madeži in pikami prav zares spominjajo na divje leopardje mačke.

Bengalke si boste lahko pobliže ogledali v živo na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali, ki se bo odvijal 02. junija v Novi Gorici (Trg Edvarda Kardelja 1) med 10. in 18. uro. V primeru slabega vremena bo festival prestavljen na 16. junij. Z dogodkom želimo ozaveščati in krepiti zavest o pomenu zdravega odnosa do živali, predvsem pa najmlajše poučiti o čudovitem živalskem svetu. Brezplačnemu dogodku lahko sledite TU.

Akitvne, inteligentne, a tudi dominantne

Bengalke so zaradi svojega divjega porekla precej aktivne in živahne živali. Obenem pa so tudi zelo zanesljive, pozorne, radovedne in prijazne mačke. Bengalke veljajo tudi za izjemno pametne in učljive mačke, zaradi česar je dodatna pozornost nujna. "Ciljni trening in delo s kilkerjem sta prav tako pomembna kot ustrezno okolje, ki ne bo dopuščalo dolgčasa. Bengalske mačke rade plezajo in imajo zelo rade vodo. Varen izhod poskrbi, da bengalki ni dolgčas in lahko poteši potrebo po gibanju."

bengalka mačka | Avtor: Ksenija Praper Ksenija Praper
Vseeno pa poznavalci pasme opozarjajo, da je bengalka samozavestna, dominantna in včasih rahlo agresivna mačka, kar lahko vodi v težave, kadar se mačka sreča z bolj teritorialnimi mačkami. Primerna družba za bengalke so mačke, ki so bolj mirne narave.

norveška gozdna mačka Osupljiva pasma Vizita za živali Tu lahko v živo spoznate norveško gozdno mačko

zemljevid Festival za ljubitelje živali | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 16:25 01.junij 2024.

    Hvala, za prispevek vreden branja..

Sorodne novice