Zdravje > Aktualno
51 ogledov

Nova opozorila o nevarnih drogah

zabava Shutterstock
Snov PMMA je zelo podobna tako amfetaminu kot ekstaziju, vendar precej bolj nevarna. Po zaužitju snovi PMMA se namreč učinki pojavijo kasneje kot po zaužitju amfetamina ali ekstazija.

"V Avstriji in na Švedskem so zabeležili več hudih zastrupitev, na Švedskem pa tudi štiri smrti, povezane z uporabo sintetičnega kanabinoida MDMB-CHMICA," danes spročajo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V Avstriji se je ta zeliščna mešanica prodajala v izdelkih »Bonzai citrus« in »Winter Boost«, na Švedskem pa pod imenom MMB-CHMINACA. Poleg zeliščne mešanice rjavkasto zelene barve se ta snov pojavlja tudi v obliki belega prahu.

"Na Nizozemskem so se pojavile tabletke, ki se prodajajo kot ekstazi, vsebujejo pa nevarno snov parametoskimetilamfetamin (PMMA) in manjšo količino amfetamina," opozarjajo na NIJZ. Tabletke so v obliki pentagrama, roza ali bledo rdeče barve, na obeh straneh imajo logotip Supermana.

Nevarnejša od ekstazija

Snov PMMA je zelo podobna tako amfetaminu kot ekstaziju, vendar precej bolj nevarna. Pojasnjujejo, da se po zaužitju snovi PMMA učinki pojavijo kasneje kot po zaužitju amfetamina ali ekstazija. Zaradi tega lahko uporabnik, ki je snov zaužil, meni, da je uporabil slabo drogo. To lahko vodi v ponovno uporabo droge ali pa v uporabo večje količine te droge.

PMMA je stimulativni halucinogen, mnogi učinki so podobni učinkom amfetamina in ekstazija. "Tako se pojavijo halucinacije, pospešen in nepravilen utrip srca, vznemirjenost, tresenje, nenavadni gibi oči in ust, občutek toplote zaradi zvišanja telesne temperature," opisujejo na NIJZ.

"Smrt lahko nastopi nenadoma in nepričakovano zaradi aritmije srca oziroma srčne odpovedi ali pa je del daljšega procesa, ki se začne z zvišanjem telesne temperature, tresenjem, zmedenostjo, stiskanjem v prsih, nezavesti in odpovedjo notranjih organov, kot so pljuča, ledvice in srce," opozarjajo. 

Tudi bel heroin

Na Nizozemskem so v mesecu novembru zaznali tudi pojav belega heroina, ki se je prodajal kot kokain. Zaradi te snovi se je zastrupilo več turistov, trije so umrli. Vsem uporabnikom drog, ki bodo med prazniki potovali na Nizozemsko ali v njej sosednje države, zato svetujejo izredno previdnost.

Komentarjev 4
  • erikkk 13:19 30.december 2014.

    ahhh dej no jst v družbi vedno gledam da se mi pred očmi odpre steklenica, da si sam natočim in imam pijačo pre očmi ...To o podtikanju je en navaden debel izgovor ... sicer so res tud podtikanja ampan 0 odstotna

  • erikkk 13:16 30.december 2014.

    res ne vem kaj ima tak mlad človek v glavi ko jemlje ta drek ...

  • mph 18:18 29.december 2014.

    Plus je to neke vrste naravna selekcija. Dosti večji problem pa vidim, ko komu "pametna" družba za "hec" skrivaj tako zadevo podtakne, ko ta morda sploh ne bi vzel. Iz preteklosti tokom let poznam dva taka primera, ko se je ...prikaži več pa na srečo dobro končalo.