Zdravje > Aktualno
509 ogledov

Omejevanje stroškov: Nove skupine terapevtskih zdravil

slovenija16.02.09, zavod za zdravstveno zavarovanje slovenije, zzzs, ljubljana, Nik Rovan
Od leta 2013 ZZZS uvaja terapevtske skupine zdravil, ki prinašajo racionalnejšo rabo zdravil in seveda prihranke v zdravstveni blagajni.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je leta  2013 začel uvajati terapevtske skupine zdravil zaradi želje po omejevanju rasti stroškov zdravil. Ob začetku uvajanja so temu nasprotovali določeni zdravniki, farmacevtska podjetja in tudi društva bolnikov. Po uvedbi terapevtske skupine zdravil za astmo so na primer bolniki in zdravniki opozarjali na slabšo urejenost te hude kronične bolezni, na več zapletov in sicer zaradi uvajanja drugačnih inhalatorjev.

Zivljenje 25.03.13, bolnik, postelja, zdravnik, foto: shutterstock Terapevtske skupine zdravil Zdravje Skrbi jih, da bo umrljivost bolnikov višja

Terapevtska skupina zdravil pomeni skupino med seboj podobnih zdravil, ki so namenjena za zdravljenje iste bolezni. To niso med seboj zamenljiva zdravila z enako učinkovino, pač pa so si med seboj le podobna, saj so namenjena za zdravljenje iste bolezni.

28. septembra letos je zavod uvedel še tri nove terapevtske skupine, kar skupaj pomeni že 14 terapevtskih skupin zdravil z najvišjo priznano vrednostjo, ki jo krijeta obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Gre za zdravila za zdravljenje visokega krvnega pritiska, v drugih dveh pa za zdravljenje posledic kemoterapije pri onkoloških bolnikih. 

Na ZZZS poudarjajo, da so s tem na letni ravni pri stroških zdravil prihranili 30,3 milijona evrov, s tremi novimi skupinami pa nekaj manj kot 2,2 milijona evrov. Po besedah generalnega direktorja Marjana Sušlja nam zavarovalnica s tem omogoča boljši dostop do inovativnih zdravil, ki so učinkovitejša, a tudi bistveno dražja. 

lekarna vrsta zdravila Neobveščeni in jezni Zdravje Tudi farmacevtke so bile zmedene ob novi terapevtski skupini zdravil

Doslej so uvedli terapevtske skupine zdravil za zdravljenje želodčne kisline, zniževanje krvnega tlaka, zniževanje holesterola v krvi, preprečevanje ponovitve infarkta in možganske kapi ter za zdravljenje levkemije, zdravljenje migrene, lokalno zdravljenje glavkoma in nazadnje za zdravljenje astme.

Na novinarski konferenci ZZZS so še opozorili na polifarmakoterapijo, pri kateri bolniki sočasno jemljejo pet ali več zdravilnih učinkovin. Podatke o tem spremljajo od leta 2011 in ugotavljajo, da se poraba zdravil pri nas samo še povečuje. "Vsak zdravnik družinske medicine je imel v letu 2017 povprečno 271 oseb, ki so prejele od pet do devet zdravilnih učinkovin, in 209 oseb, ki so prejele deset in več učinkovin," je pojasnila vodja oddelka za nadzor Jana Mrak.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.