V parlamentarni proceduri je sprememba zakona, s katerim bi omejili vsebnost transmaščob v živilih. Vložila ga je Združena levica in to že drugič v enem letu.
Kje je zakon?
Pojasnjujejo, da predloga zakona, ki ga je medtem objubilo ministrstvo za zdravje, še vedno ni na vidiku: "Vlada je naš predlog zavrnila z izgovorom, da bo do začetka leta 2017 sprejela svoj zakon in ga dala v javno razpravo... 20. marca letos je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc v svojem odgovoru na poslansko vprašanje Luke Meseca obljubila, da bo šel zakon v začetku aprila v javno obravnavo," so zapisali.
Ministrica: Zakon bo že aprila v javni razpravi
Da gre predlog sprememb zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik s temi živili v javno razpravo v začetku aprila, je ministrica za zdravje obljubila marca, in tako odgovorila na poslansko vprašanje Luke Meseca iz ZL o pripravi zakonskih rešitev, s katerimi bi prepovedali prekomerno vsebnost transmaščob v živilih.
Po takratnih ministričinih besedah je pripravljen tudi tehnični predpis, ki ga moramo v skladu s postopki poslati v postopek notifikacije na Evropsko komisijo. Kot je takrat pojasnila Kolar Celarčeva, je zamuda nastala, ker so potrebovali podatke o vsebnosti. Ministrstvo je zato tudi podprlo raziskovalni projekt o transmaščobah v živilih, ki je bil izbran v okviru razpisa agencije za raziskovalno dejavnost.
Gre za izrazit javni interes
Ker zakona ni, so se v stranki odločili, da ponovno vložijo svoj zakonski predlog, s katerim bi vsebnost transmaščob omejili na največ dva grama na sto gramov vseh maščob.
Stranka ob tem predlaga šestmesečno prehodno obdobje, v katerem bi ministrstvo pripravilo pravilnik, podjetja pa bi imala čas za prilagoditev.
Problem izdelki iz uvoza
Menijo, da slovenska prehrambna industrija s prehodom ne bo imela velikih težav, saj transmaščobe nastajajo v proizvodnji z zastarelo tehnologije pri proizvodnji ceneni izdelkov, ki je v Slovenijo praktično ni več.
Kot so navedli, zdravju škodljivi izdelki k nam prihajajo z uvozom: “Omejitev vsebnosti transmaščob je v izrazitem javnem interesu, saj te dokazano kar za desetkratnik povečujejo tveganje za nevarnost srčno-žilnih obolenj, ki so v Sloveniji vzrok za 40 odstotkov smrti," je dodal vodja poslanske skupine Luka Mesec.
PREBERITE ŠE:
-
Transmaščobe: Tokrat pod drobnogledom margarin
- Poslanci EU zahtevajo obvezno omejitev transmaščob v živilih
ZDA, Avstrija, Danska in Madžarka že ukrepale
Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) že sprejela ukrep, po katerem morajo proizvajalci v roku treh let iz živil odstraniti vse hidrogene maščobe. Na Danskem, v Avstriji in na Madžarskem je prepovedano dajati na trg živila, ki imajo več kot dva odstotka transmaščob.
dezurni@zurnal24.si