Zdravje > Fitnes
474 ogledov

Ko spremenimo prehranjevalne vzorce, se spremeni vse

Nadiža Pleško Osebni arhiv
Vodja kluba Korak zdravja in prehranska svetovalka mag. Nadiža Pleško si želi, da bi vsi razumeli, kako pomembno je, kaj dajemo vase. Sama vedno zajtrkuje, pred tem pa spije kozarec ali dva vroče vode …

Zakaj so pravilni prehranjevalni vzorci tako pomembni?
Ko nadgradimo naše prehranjevalne vzorce, se spremni vse. Pomešali smo, zakaj in čemu je v osnovi hrana namenjena. Hrana je energija, hrana nas tako podpira pri naših dnevnih opravilih, stresnih situacijah in fizičnih naporih. In je le tu pa tam nagrada, tolažba oziroma del praznikov in praznovanja. Danes pa se žal dogaja, da imamo praznik vsak dan, včasih celo večkrat na dan. Vse prevečkrat se tolažimo s hrano oziroma jemo iz nepravih razlogov. To nas pripelje do porušenja prehranjevalnih vzorcev in s tem celotnega prehranjevalnega sistema.
Je pa to široka tema in imam organizirano posebno delavnico, kjer podrobno predstavim procese in posledice pravilnega in na drugi strani konstantno napačnega prehranjevanja. Prvo kar ljudje opazijo, ko spremenijo svoje prehranjevalne vzorce je več energije, izboljša se splošno počutje in manjša potreba po nepravi hrani.

Nadiža Pleško | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Na Sejmu športa aktivni&fit ste se dotaknili vprašanja, ali je v poslovnem svetu sploh možno obdržati vitalno telo ... Kakšen je vaš odgovor in zakaj?
Vse danes je odločitev. In če se kdo tega zaveda, se tega zavedajo v poslovnem svetu oziroma predvsem vodstveni kader. Ali bomo obdržali vitalno telo ali ne, je od-ločitev vsakega posameznika. Morda se sliši nenavadno, v resnici pa je odvisno samo od tega, kaj nam je pomembno, kaj je naša prioriteta in ali imamo dovolj močen razlog, da bi se za vitalno telo tudi od-ločili. Ponavadi samo izguba kilogramov ni dovolj močen razlog. Menedžerji vidijo razlog predvsem v vzoru, svojim zaposlenim pa postavljajo standarde. Tukaj se je potrebno vprašati, kaj jim s svojim zgledom in načinom prehranjevanja sporočajo. Vitalen vodja je vodja poln energije, magnet za ljudi in poslovne priložnosti. Ohranja čisto glavo, ni raztresen, veliko bolje obvladuje stresne situacije in potrebuje manj časa za regeneracijo po večjih naporih. Koncept, ki sem ga razvila skozi več kot petletno delo z različnimi profili strank, omogoča vsakemu posamezniku, da to tudi v praksi doseže.

Kaj bi svetovali prav ženskam, ki imajo doma male otroke, imajo uspešno kariero in kar ne najdejo časa za svojo pravo prehrano?
Svetovala bi jim, naj postanejo mojstrice organizacije in delegiranja. Morda prav slednje, delegiranje, manjka čisto vsem super ženskam. In to, da nam ne bi bilo težko prositi za pomoč. Da ne bi tega jemale, kot da nekaj ne zmoremo, temveč kot nekaj pozitivnega. Vsaka taka ženska veliko daje. Prepričana sem, da bo po prejemu pomoči od nekoga drugega, dvojno povrnila. Nasvetov in trikov je veliko. Morda izpostavim tri. Obvezen zajtrk bogat z vlakninami in minerali, sos prigrizki in voda v torbici, avtu, pisarni in pravilno organizirana oziroma napolnjena zamrzovalna skrinja.

Na predavanju ste si postavili tudi vprašanje, kako se prehranjujejo uspešni ... Kakšen je odgovor?
No, vam vrnem vprašanje (smeh). Kolikokrat ste videli pred ali v restavracijah s hitro hrano svoje nadrejene oziroma res uspešne ljudi kot so top menedžerji, filmske zvezde, uspešni športniki … Verjetno prej izjema, kot pravilo kajne? Nihče, ki si želi nekaj več od življenja, ne prepusti nekaj tako pomembnega kot je prehrana, naklučju.

Zelo zanimiv se mi zdi tudi del o jutranjem ritualu za uspešno in energije polno življenje ... Morda kakšen namig, nasvet za naše bralce?
Vsak si bo našel svoj idealen ritual. Je pa ta pomemben in pomembno je, da se ga veselimo. Nekaj idej seveda lahko podam.

Nadiža Pleško | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Kako bomo vedeli, da je nek ritual pravi za nas?
Tako, da bomo čez dan dobro razpoloženi, pozitivno naravnani in zadovoljni.
Del jutranjega rituala je vsekakor pravilen zajtrk. Pred njim je potrebna hidracija telesa, saj smo ponoči že samo z dihanjem izgubili dosti tekočine. Odlična je tudi vadba pa četudi ta traja le nekaj minut. Nekateri se odločijo tudi za krajše meditacije. Nekateri preberejo svoje dnevne in letne cilje. Res čisto odvisno od vsakega posameznika in njegovih ambicij.

Ste zagovornica zajtrka … Kakšen je najboljši zajtrk in kdaj naj bi ga zaužili? 
Sama sem izrazito jutranji človek. V tem delu dneva sem tudi najbolj učinkovita in produktivna. Vedno zajtrkujem. Pred tem popijem kozarec do dva res vroče vode. Včasih dodam limono, ne pa vedno. Včasih limono zamenjam za alojo.
Meni najljubši zajtrk je neko brezglutensko žito kuhano na vodi. V mešelaniku pa si zmešam hranljiv smoothie, ki ga nato polijem preko kuhanega žita. Vedno pazim, da ta ne vsebuje preveč sladkorja, ima dovolj vlaknin, vitaminov, mineralov in beljakovin. Od zdravih maščobic pa so mi zelo ljubi orehi in pa laneno seme. Kar se ure tiče pa vam svetujem, da zajtrkujete vedno ob istem času. Idealno bi bilo, da ujamete uro med sedmo in deveto, ko je prav čas želodca in njegovo delovanje na najvišji stopnji.

Kaj pa glede večerje? Morda kakšna splošna resnica o večerji, ki velja za vse ljudi?
Glede večerje je pa moje mnenje tako, da bi bilo dobro vsaj glavnino dni iti spati s praznim želodcem. Seveda ni nič narobe tu pa tam, že zaradi socialnega vidika, da se podružimo, jesti tudi bolj pozno zvečer. Ni pa priporočljivo, da nam to postane navada. In to zaradi številnih razlogov. Če že jemo zvečer, naj bo to res lahko in hitro prebavljiva hrana, ki naj bazira predvsem na zelenjavi.

Kakšne so najpogostejše napake ljudi, ki se želijo zdravo prehranjevati, pa jim to ne uspeva?
Največja napaka je zagotovo ta, da ne jedo dovolj oziroma, da ne jedo dovolj v prvi polovici dneva. V naših možganih je še vedno zakoreninjeno, da če želimo biti vitki, moramo jesti malo oziroma skoraj nič. Tu nastopi glavni problem. Težave imajo tudi pri kombiniranju svojih obrokov. Ampak to že v prvem mesecu sodelovanja uredimo. Še vedno na splošno vsi pijemo premalo. Velika napaka je tudi stalno menjavanje nekih prehrambenih navad ali vzorcev. Takoj, ko slišimo za nekaj novega in se nam zdi, da bo hitro učinkovalo, to pograbimo … In prav vsako menjavanje prehrambenega režima za naše telo pomeni stres … Zato je nujno, da ob spremembah pri določenem režimu vztrajamo vsaj 21 dni in šele nato popravljamo in dopolnjujemo. Telo rabi čas, da se odzove in sprejme neko novo navado. Premalo jemo tudi sezonsko in lokalno ter preveč poveličujemo vse, kar je oddaljeno od nas. Vsekakor je za nas najbolj primerna hrana, ki so jo jedli tudi naši predniki. Vsaj v glavnini. Tu pa tam si pa popestrimo jedilnik s kakšnimi bolj eksotičnimi jedmi

Česa si želite, kaj bi morali ljudje vedeti?
Za čisto vsakega na tem svetu si res želim, da uvidi, kako pomembno je kaj dajemo vase. V ta namen organiziram ogromno brezplačnih delavnic in sodelujem pri različnih projektih, nudim prvo uro pogovora brezplačno. Z veseljem ugotavljam, da se tudi vedno več podjetij odloča in zeli, da jim izvedemo tako analizo stanja, kot tudi načrt in izvedbo učinkovitega spodbujanja vitalnosti zaposlenih. Zanje izdelamo posebno ciljno naravnane strategije za izboljš¡anje stanja, predvsem s ciljem dvigniti raven energije ter zmanjš¡ati odsotnost z dela.
Vse z namenom, da ljudje spoznajo, da je vitko telo le stranski benefit bolj kvalitetnega prehranjevanja. Tisto ključno in res pomembno je to, da imamo čisto glavo in misli. Da čutimo moč in energijo skozi cel dan. Da čutimo, da nas telo podpira pri vseh naših podvigih in dolžnostih.  Vem, da je začetek spreminjanja prehranjevalnih vzorcev težak a je nagrada toliko večja. Tako, da navijam za vse. Vsak dan, korak po korak se odločite za eno malo spremembo kar se tiče prehranjevanja in samo vztrajajte.

anja.ščuka@zurnal24.si