Avto
9 ogledov

Audijeva zelena prihodnost

Audi E2 se bo zgledoval po odmevni Volkswagnovi študiji BlueSport roadsterja. Žurnal24 main
Audi je tik pred božičem potrdil strategijo, ki predvideva izdelavo petih ekološko naravnanih modelov z nizkimi emisijami CO2. Njihove kodne oznake so od E1 do E5.

S tem so se v Ingolstadtu odzvali na napovedi z Bavarske, kjer so že predstavili Project i, inovativno paleto modelov z nizkimi emisijami. Prvi izdelek BMW, mini E, je bil že predstavljen.

Čeprav so glede načrtov v Audiju še zelo skrivnostni, je v javnost vendarle pricurljalo nekaj podatkov.

Tudi E1 in up! bosta imela veliko skupnega, čeprav naj bi bila oblika pri E1 precej drugačna.

 
E1, električni avtomobil:
najmanjši izmed peterice bo postavljen na platformo Volkswagnovega projekta up!. Lahko ga bodo poganjali bencinski in dizelski motorji majhnih prostornin, kot opcija bo tudi električni motor. Ker pa hibridna tehnologija potrebuje prostor za električni motor in akumulatorje, bo imel E1 verjetno štirii vratA.


E2, ekološki športnik:
po namembnosti bi ga lahko primerjali z legendarno mazdo MX-5. Imel naj bi sredinsko nameščen motor, bil naj bi lahek in aerodinamičen izdelek. Poganjal naj bi ga bencinski (55 kW/75 KM) FSI ali dizelski (55 kW/75 KM) motor s prostornino 1,2 litra. Audi razmiplja še o pomoči elektromotorja s 44 kW/60 KM, vendar le, če bo cenovno še sprejemljiv.

E3, naslednik A2:
po prvih podatkih gre za oživitev ne preveč uspešnega A2. Njegova konstrukcija bo v veliki meri iz aluminija.

E4 bo imel veliko prostora za glave, obenem bo ostal zvest športnim linijam.

 
E4, visoka streha, čisti pogon: Nekakšna mešanica kombijevske prostornosti in športnih oblik, ki jo je leta 2006 oznanjal že koncept Roadjet.

E5, hitro in zeleno: še en za naravo neobremenjujoč športnik. Pred 2014 ga ne bo na spregled, njegova konstrukcija naj bi bila lahka, kar bo po eni strani šlo v prid nižjim emisijam, po drugi pa zelo dobrim voznim lastnostim. Že danes govorijo tudi o močnejši različici z oznako S.

Audi naj bi javnosti še letos, ko bodo potekala praznovanja ob stoti obletnici njegove ustanovitve, predstavil nekatere koncepte iz družine E.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.