Avto
5 ogledov

Avtomobil, ukrojen za Iranke

Iran je 16. največji proizvajalec avtomobilov na svetu. Večino jih proda na doma Žurnal24 main
V Iranu, kjer so družbene razlike med spoloma še vedno velike, nameravajo izdelovati avtomobil, ki bo namenjen zgolj ženskam.

Največji domači proizvajalec avtomobilov Khodro je napovedal, da bo avtomobil na voljo v najrazličnejših ženskih barvah in z različnimi oblikami notranjosti. Ker ženske v iranski družbi opravijo veliko večino nakupov, obenem pa so one tiste, ki vozijo otroke v šolo, bo imel model še druge posebnosti.

Med drugim bodo vožnjo olajševali avtomatski menjalnik in senzorji za parkiranje, dodan bo alarm za padec pritiska v pnevmatikah, v primeru, da bo treba zamenjati gumo, pa se ženskam ne bo treba bati masti na dvigalki, saj bo ta posebej zaščitena. Vgrajena bosta še navigacijska naprava in avdio-videosistem za zabavo otrok. Avtomobil naj bi na trg zapeljal prihodnjega junija ob državnem prazniku žena.

Ona na motorju? Greh!
Čeprav se Iranke zadnja leta vse bolj uveljavljajo v družbi (na univerzah je razmerje proti moškim že 3:2), imajo še vedno opraviti s številnimi stereotipi v prometu. Tako jim je prepovedano voziti motorna kolesa, pred časom pa so oblasti napovedale izdelavo posebnih koles, na katerih bi bile ženske med vožnjo videti spodobno.

Malo znano dejstvo je, da je Iran 16. največji proizvajalec avtomobilov na svetu in največji na Bližnjem vzhodu. Leta 2006 je s tamkajšnjih proizvodnih trakov zapeljalo več kot milijon vozil oziroma 1,5 odstotka vse svetovne proizvodnje. V veliki meri gre sicer za avtomobile, ki jih izdelujejo po licenci proizvajalcev, kot sta Peugeot in Renault, preostali imajo zaradi slabe kakovosti in zastarele tehnologije le omejen prodajni uspeh izven države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.