Avto
15 ogledov

Na Madžarskem lahko ta vikend vozili le novejši tovornjaki

Tovornjak EPA
Zaradi vročine so na Madžarskem ta konec tedna povsem prepovedali starejšim tovornjakom, da bi zapeljali na ceste.

Na Madžarskem so se zaradi vročinskega vala s temperaturami, ki zelo pospešujejo nastajanje ozona in delcev PM10, odločili, da ta vikend prepovedo vožnjo tovornih vozil z največjo dovoljeno skupno maso nad 7,5 ton, ki ne ustrezajo ekološkemu standardu euro 4 ali višjemu. 

To pomeni, da so morali postati parkirani vsi tovornjaki, ki so bili izdelani pred letom 2005 in še niso ustrezali merilom glede takrat uveljavljenih standardov. 

Predvsem delci PM10 in izpusti dušikovodikov, ki nastajajo pri delovanju dizelskih motorjev, so najbolj problematični, saj je šele kasnejši standard precej oklestil dovoljene vrednosti. Delci

PM10 vplivajo na razvoj kardiovaskularnih bolezni ter bolezni dihal, še posebej pri starejših in otrocih, ki sodijo v bolj občutljivo družbeno skupino. Dušikovodiki pa se v vročem poletnem vremenu še precej hitreje združujejo z organskimi strukturami v zraku ter se mešajo s pomočjo svetlobe in vročine.

Nastane ozračje smoga, ki draži in otežuje dihanje. Ozon se pojavlja predvsem med poldnevom in 18. uro, zato se je potrebno v tem času poleti tudi iz tega razloga izogibati telesnim aktivnostim na prostem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • BorutK 19:15 09.avgust 2015.

    Očitno nimajo svojega Klobase, ta bi jim že dal vetra!