Avto > Na Štrom
5061 ogledov

Legendarni model je dobil električnega naslednika

alpine A110_ß
1/14
Alpine
Renaultova športna znamka Alpine je predstavila študijo alpine A290_ß, s katero napoveduje novega električnega kompaktnega športnika.

Serijska izvedba alpine A290_ß (A290 beta), ki bo kot prvo vozilo iz njihove sanjske garaže (Dream Garage) predvidoma pripeljala čez dobro leto, bo v bistvu športna različica novega renaulta 5, ki bo v električni izvedbi ponujal naslednika legendarne petke. Zato bi jo lahko poimenovali tudi električni renault 5 alpine. Tega legendarnega Renaultovega avtomobila in njegovih športnih uspehov v osemdesetih letih se gotovo še marsikdo z veseljem spomni.

Alpine A110S Avto Francoski športnik v najboljši izdaji

alpine A110_ß | Avtor: Alpine Alpine

Pri Alpine pravijo, da študija napoveduje tudi novo obdobje znamke, ki bo namensko električno in športno. To dodatno potrjuje tudi Alpinina potrditev, da bodo izdelali tudi električnega športnega križanca in električnega naslednika zdaj že legendarnega alpine A110.

Dodajajo tudi, da oblikovanje, materiali in tehnologija razstavnega avtomobila izražajo novi pogled na električne avtomobile, ki so primerni tako za dirkalne steze kot tudi za vsakdanje vožnje po opravkih ter enako vznemirljivi za voznika kot tudi za njegove sopotnike. Poleg tega je z električnim pogonom znamka tudi sledi po trajnostne mobilnosti.

alpine A110_ß | Avtor: Alpine Alpine

Z imenom sicer sledi strategiji poimenovanja vozil znamke Alpine. V začetku je tako črka A, ki ji sledijo tri številke. Številka 2 označuje vozilo segmenta B, številka 90 pa Alpinino družino slogovno orientiranih večnamenskih športnih vozil. Za primerjavo dodajmo,  da številka 10 v imenu alpine A110 označuje, da gre za pravi športni avtomobil. Dodatek ß pa označuje predserijsko študijo.

Brane Küzmič, renault 5 turbo (renault 5 alpine, BMW 2200ti) LEGENDA Avto Drugi so se v Beograd peljali z vlakom, Küzmič pa z avtom

O tehničnih karakteristikah za zdaj ni bilo povedanega nič konkretnega, vendar lahko sklepamo, da je alpine A290_ß zasnovan na platformi CMF-BEV in da bo verjetno dobil močnejše motorje iz električnega megana ali nissana ariye, ki sta sicer zasnovana na večji platformi CMF-EV. To pomeni, da bi lahko razpolagal z močjo celo 160 kilovatov. To so zgolj ugibanja, znano pa je, da ima alpine A290_ß športno podvozje z Brembovimi zavorami s štirimi zavornimi bati. Na voljo so tudi trije vozni programi, za mokro ali suho podlago ter polne športne zmogljivosti.

dezurni@styria-media.si

alpine A110_ß | Avtor: Alpine Alpine