Avto
13 ogledov

Namesto 90 se vidi 900 metrov daleč

Osvetljenost nočne ceste je z uporabo LED obcestnih svetil neprimerno boljša. Žurnal24 main
Britanske ceste bodo odslej varnejše, saj je ministrstvo za transport dovolilo opremljanje prvih cestnih odsekov s posebnimi "pametnimi" LED svetili. Delež nesreč je upadel za 70 odstotkov.
 

Dejstva

Prometna nesreča s smrtnim izidom v povprečju državo Evropske unije stane milijon evrov (Slovenijo zaradi nižjega standarda nekoliko manj). Medtem ko se ponoči odvija le ena tretjina celotnega prometa, pa se v tem času zgodi skoraj polovica nesreč s težkimi ali najtežjimi posledicami.

LED svetila bodo osvetljevale pot in zamenjale običajne obcestne količke z "mačjimi očesi". LED-gumbi so se namreč na testih izkazala za kar desetkrat učinkovitejše. Male napravice v obliki gumbov (mere so 108mm x 112mm x 52mm) izdeluje družba Astucia SolarLite, vgrajene pa so v izvrtane luknje v asfaltu. V napravicah so lahko vgrajene diode različnih barv, med drugim rumena, bela, rdeča ali zelena, zato jih je mogoče vgraditi ob oba robova cest ali pa na sredinsko črto.

Od običajnih odsevnikov se ločijo po tem, da oddajajo lastno svetlobo. Čez dan s pomočjo sončne svetlobe polnijo lastno baterijo, ta pa nato od mraka do zore napajajo bele ali rdeče diode. Štiri ure sončnega dneva je tako dovolj za 10 osvetljenih noči.

Medtem ko obcestne količke voznik ponoči v najboljšem primeru opazi 90 metrov pred seboj, so LED-gumbi vidni celo do 900 metrov daleč. Zaradi tega voznikom veliko jasneje kažejo potek poti, zavoje ali grbine, čas za reakcijo voznika pa se pri potovalni hitrosti 100 kilometrov na uro z dosedanjih 3,2 sekunde podaljša na 30 sekund. Še posebej se dobre lastnosti pokažejo v pogojih poslabšane vidljivosti, kot sta megla ali dež.

Napravice imajo desetletni rok trajanja, zato so po obljubah proizvajalca cenovno zelo sprejemljive. © Astucia SolarLite

 
Testi so pokazali, da zaradi boljše vidljivosti vozniki v ovinek tudi ponoči pripeljejo s primerno hitrostjo, zavirajo prej in bolj enakomerno. Prav tako je na odsekih, kjer so bili nameščeni preizkusni LED-gumbi, veliko manj voznikov zapeljalo prek sredinske polne črte. Vse našteto je na omenjenih odsekih prispevalo kar k 70-odstotnemu upadu nesreč v nočnem času.

Velika prednost "pametnih" odsevnikov je tudi njihova ugodna cena in nezahtevno vzdrževanje. Njihova povprečna doba je do deset let, trikrat več kot doba običajnega "mačjega očesa". Pri Direkciji RS za ceste so na naše vprašanje, ali so seznanjeni z novo tehnologijo in ali morda razmišljajo o njeni uvedbi tudi na slovenskih cestah odgovorili nikalno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.