Avto
13 ogledov

Novi izzivalec je volvo XC60

Kompaktni terenec je švedski odgovor vse številnejši konkurenci v tem razredu vo Žurnal24 main
Volvo je tik pred Ženevo tudi uradno predstavil svoje novo orožje v segmentu vse popularnejših kompaktnih terencev.

Gre za model XC60, ki naj bi bil pisan na kožo urbanim voznikom z željo po izstopanju iz običajnih kalupov kupcev, ki izbirajo med tekmeci, kot so BMW X3, toyota RAV ali prihajajoči audi Q5.

Švedi razlagajo, da so združili dva avtomobila v enem. Prvi je terenec, kar poudarjajo njegova oddaljenost od tal, velika kolesa in seveda štirikolesni pogon. Sledi drugega avtomobila se skrivajo v njegovi zunanji podobi, ki naj bi kljub delni robustnosti povzemala obliko kupejev. "Če navadnega volva zaradi našega dizajna prepoznate na sto metrov daleč, potem boste XC60 prepoznali na dvakrat daljši razdalji," je na uradni predstavitvi razložil Volvov šef oblikovalcev Steve Mattin.

XC60 bo verjetno zelo zanimiv za ljudi, ki imajo trenutno v lasti model C30, menijo v tovarni. © Volvo

 
V avtomobil je vgrajenih mnogo pomagal in varnostne opreme, zato pri Volvu pravijo, da gre za njihov najvarnejši izdelek doslej. Med tehnologijami velja kot opcijo omeniti inteligentni sistem City Safety, ki pomaga pri izogibanju nesreč pri majhnih hitrostih, ki se praviloma dogajajo v mestih. Na podlagi vgrajenega radarja tako avtomobil samodejno zavre, če zazna nevarnost trčenja, a se voznik na to ne odziva.

Za zdaj bodo XC60 gnali trije motorji: bencinski T6 (285 KM) in dve različici dizelskega D5 s po 185 KM in 163 KM. Štirikolesni pogon je serijski. Prve dobave novega šveda iz tovarne v belgijskem Ghentu naj bi se začele že to jesen, na leto pa naj bi po vsem svetu prodali 50.000 primerkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.