Avto
744 ogledov

Ob visokih temperaturah je lahko vonj v notranjosti avtomobilov rakotvoren

Parkiran avto zaščita senčnik vročina Profimedia
Študija ameriških in kitajskih znanstvenikov je pokazal, da je lahko vonj v notranjosti novih avtomobilov pri zelo visokih temperaturah rakotvoren.

Avtomobilski proizvajalci veliko časa posvečajo vonjavam v avtomobilih. To je postal celo del luksuza. Raziskovalci s Pekinškega inštituta za tehnologijo in šole za javno zdravje Harfard TH Chan v Bostonu pa so v najnovejši raziskavi ugotovili, da imajo lahko v zelo toplih dneh nekatere hlapne organske spojine (VOC) v notranjosti novih avtomobilov tako visoke koncentracije, da so lahko rakotvorne.

Med meritvami v notranjosti povsem novih avtomobilov so raziskovalci odkrili posebej visoke koncentracije formaldehida. "Približno tretjina meritev je presegla mejo kakovosti zraka v zaprtih prostorih," kaže povzetek študije, objavljen v reviji PNAS Nexus. Pri določanju mejnih vrednosti so raziskovalci sledili priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije in tudi kitajskim predpisom. 37,5 odstotka meritev je pokazalo rezultate formaldehida, ki so nad mejnimi vrednostmi, ki veljajo na Kitajskem.

vročina temperatura vročinski val termometer | Avtor: Profimedia Profimedia

Pomembno vlogo pri izpostavljenosti ima tudi dolžina preživetega časa v vozilu. Najbolj izpostavljeni so zlasti poklicni vozniki. Pomembna je tudi vlaga v vozilu, pa tudi izmenjava zraka. Če je prezračevanja veliko, so koncentracije precej nižje.

Raziskovalci niso povedali, vozila katerih znamk so pregledali. Vendar študija navaja, da so bile meritve opravljene v laboratoriju v Pekingu. Raziskovalci izrecno poudarjajo, da je bilo za študijo pregledano samo eno vozilo in le za relativno kratek čas. Rezultatov študije torej ni mogoče posploševati.

Temperatura na površinah vozil je bistvena za koncentracijo hlapnih organskih spojin. Manj pomembna pa je temperatura zraka v vozilih. Niso vse HOS škodljive.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.