Avto
8 ogledov

Policija bo pozorna na zimsko opremo

Profil zimskih pnevmatik lahko preverite s pomočjo merilnika, ki se ga nastavi n Žurnal24 main
Le še dva dni časa imate, da na svoje vozilo namestite zimske pnevmatike ali v prtljažnik vsaj položite snežne verige.

Policija napoveduje, da bo v prihodnjih dneh še posebej podrobno spremljala opremljenost vozil z zimsko opremo. Še posebej lahko policiste pričakujemo na območjih, kjer se pričakujejo skorajšnje zimske razmere.

 

Zima pred vrati

Vremenoslovci za prihodnje dni napovedujejo precej nižje temperature, kot smo jih bili vajeni v prvi polovici novembra. Tudi zato pohitite k vulkanizerju.

Globa za neustrezno opremljenost vozila znaša 120 evrov, 400 evrov pa v primeru, če zaradi tega nastane zastoj. Za pravne osebe bodo kazni desetkrat višje. Vozniki morajo pred vožnjo zagotoviti, da na vozilih ni snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila. Očiščena morajo biti stekla in vzvratna ogledala. Če se vozilo brez predpisane opreme ustavi na cesti in ovira promet, ga mora voznik takoj odstraniti.

Najmanj tri milimetre
Zakon zahteva, da morajo
biti vozila v cestnem prometu med 15. 11. in 15. 3. opremljena z zimsko opremo. Te sestavljajo štiri zimske pnevmatike z oznako M+S z minimalno globino profila tri milimetre ali štiri letne pnevmatike z minimalno globino profila 3 milimetre in ustrezno velike snežne verige v priboru.

Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru uporabe letnih pnevmatik snežne verige vsaj za stalno vklopljeno os, medtem ko morajo imeti tovornjaki zimske pnevmatike vsaj na pogonski osi. Na priobalnem področju zakon dovoljuje uporabo letnih pnevmatik z minimalno globino profila 1,6 milimetra.

Zimske rešujejo življenja
K uporabi zimskih pnevmatik ne poziva le zakon, temveč tudi zdrava pamet, saj zimske pnevmatike v primerjavi z letnimi zaradi sestave precej bolje ohranjajo stik s cesto. Pozorni pa morate biti na starost pnevmatik, saj najpozneje po šestih letih od proizvodnje guma vulkanizira in postane trda ter tako nevarna za uporabo. Datum izdelave pnevmatike lahko preverite na boku. Za oznako DOT sledi štirimestna številka, pri čemer prvi dve označujeta teden, drugi dve pa leto izdelave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.