Avto
5 ogledov

Prav posebna GTI-ja

Žurnal24 main
Na srečanju GTI-jev ob Vrbskem jezeru je VW predstavil študiji golfa GTI in pola GTI, ki nosita oznako Wörthersee 09.

Jezero ob Celovcu je že tradicionalno enkrat letno paša za oči in ušesa ljubiteljev avtomobilov iz delavnic Volkswagna. Slednji že nekaj let dodaja svoj ščepec temu neuradnemu festivalu, saj prav v ta namen pripravi različne dodatno podkovane študije.

Tudi v notranjosti se izmenjujeta rdeča in črna. © VW

 
Golf GTI Wörthersee 09
Njegov lak 'firespark' mu daje ognjeno rdečo barvo, zunanjost in notranjost sta kombinacija unikatnih elementov, ki poudarjajo moč in zmogljivosti. Ognjena barva se pojavi tudi na črnih visokosijajnih 19-colskih aluminijastih platiščih in v klasičnem napisu GTI na mreži hladilnika. Med ostale opaznejše karoserijske značilnosti sodijo tudi povsem novo zasnovane zatemnjene zadnje luči v tehniki LED; zaradi njihove nezamenljive grafične podobe je študija Golfa GTI od zadaj še bistveno bolj prepoznavna.

V notranjosti pogled najprej pritegne napis GTI Wörthersee 09 na iz aluminija izdelanih okrasnih vstopnih letvah. Naslednja posebnost so okrasni elementi iz krtačenega aluminija in sijoči, črno lakirani okviri prezračevalnih šob. Predpražniki imajo rdeče obrobe.

Še posebej privlačno delujejo na novo oblikovani športni udobni sedeži z integriranimi vzglavniki. Sedeži imajo prevleke iz inovativnih materialov v črno-rdeče-beli barvni kombinaciji. Sredinski deli sedežev so izdelani iz heksagona; ta sodoben in na otip prijeten material med drugim odlikuje izjemno dobra zračnost.

Zadnje luči so dodatno zatemnjene, črna platišča so rdeče obrobljena. © Volkswagen

 
Golf GTI Wörthersee 09 je dodatno ukrojen za športne občutke na cesti, saj je podvozje dodatno znižano. Tudi pri akustiki pride vsakdo na svoj račun: nov športen izpušni sistem ustvarja dodatno dinamičen zvok.

Kar zadeva turbomotor, se je Volkswagen tudi pri izvedbi GTI Wörthersee 09 odločil za nov 2,0-litrski TSI s 155 kW (210 KM). S tem motorjem doseže študija največjo hitrost 238 km/h, za pospešek od 0 do 100 km/h pa porabi 6,9 sekunde.

Študija ob Vrbskem jezeru je prva "uradna" podoba morebitnega pola GTI. © Volkswagen

 
Polo Wörthersee 09
Ob jezero je pripeljala tudi študija Polo GTI Wörthersee 09, izdelana na osnovi novega pola, in je prva vizualna podoba verjetne športne izpeljanke novinca.

Zgolj tehnično gledano temelji razstavni predmet na izvedbi z 1,4-litrskim motorjem MPI s 63 kW (86 KM) z znižanim podvozjem. Njegove posebnosti so opazne šele ob natančnejšem ogledu.

Tudi polo je odet v ognjeno rdečo barvo, dodani sta dve črni rally črti, ki se vlečeta čez celoten avtomobil. Piko na i predstavljajo aluminijasta platišča s črnimi 18-palčnimi platišči tipa Budapest. V kontrastni temni barvi so zasnovani tudi mreža hladilnika, ohišji ogledal, kulisa glavnih žarometov in vstavek v spodnjem odbijaču. Ne manjka športen izpušni sistem.

Čez avtomobil v reli slogu potekata črni črti. © Volkswagen

 
V znamenju črne barve je tudi notranjost: črni so stropna obloga, prezračevalne šobe, aplikacije na volanu, ohišje radia in sprednja sedeža, ki ju odlikujejo kakovostni materiali. Rdeči šivi dajejo dodatkom iz usnja žlahten pridih: ročici ročne zavore, glavi prestavne ročice, volanu in notranjim oblogam vrat.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.