Avto
8 ogledov

Proizvajalcem avtostekla stopili na prste

Proizvajalce avtomobilskega stekla so v že tako težkih časih dohiteli še grehi i Žurnal24 main
Zaradi kartelnega dogovarjanja je proizvajalce avtomobilskega stekla doletela najvišja tovrstna kazen doslej, kar 1,38 milijarde evrov.

Evropska komisija je na podlagi anonimne prijave raziskala trg z avtomobilskim steklom v Evropi in ugotovila, da štirje akterji, francoski Saint-Gobain, britanski Pilkington, japonski Asahi in belgijski Soliver, s tržnim deležem 90 odstotkov tako rekoč povsem obvladujejo trg.

"Podjetja so pet let goljufala avtomobilsko industrijo in kupce avtomobilov na tržišču v zadnjem letu kartelnega dogovarjanja, vrednega dve milijardi evrov," je pojasnila komisarka za konkurenco Neelie Kroes.

Francozi najbolj goljufali
Največji delež kazni bo moral plačati Saint-Gobain – kar 896 milijonov evrov. Komisija je kazen temu podjetju dvignila za 60 odstotkov, ker je zakonodajo kršilo večkrat. Britanski Pilkington bo plačal 370 milijonov evrov, japonski Asahi, ki je na evropskem trgu sodeloval prek partnerskega podjetja AGC Flat Glass, pa 113,5 milijona evrov, pri čemer mu je Bruselj kazen zaradi sodelovanja prepolovil. Belgijski Soliver bo plačal 4,4 milijona evrov, saj je v kartelu sodeloval le občasno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.