Avto
377 ogledov

V tej evropski državi kazen tudi, če ste med vožnjo privezani

varnostni pas MatijaJanežič
S 1. septembrom uvajajo strožje kazni za neprivezane potnike v avtih. In po novem bodo lahko kaznovani tudi tisti vozniki in sopotniki, ki so pravilno privezani. Zakaj?

Belgija ugotavlja, da se po njihovih cestah še vedno vozi ogromno ljudi, ki se v avtu ne privežejo z varnostnim pasom, s tem pa tvegajo zelo hude poškodbe že v primeru blažjih trkov. Tako kot velja za Slovenijo, je tudi v Belgiji stopnja pripetosti manjša na zadnjih sedežih. V tem primeru ne gre samo za ogrožanje samega sebe, temveč lahko neprivezana oseba zaradi sunka naprej oziroma vstran poškoduje tudi sopotnike. 

Oblasti v Belgiji zato uvajajo novost: v primeru, da katerikoli potnik v vozilu ni privezan v skladu s predpisi, bodo enako kazen v višini 100 evrov plačali tudi vsi ostali, vključno z voznikom. Po mnenju tamkajšnjih zakonodajalcev si kazen zaslužijo, saj dopustijo nevarno početje enega od njih v vozilu. 

varnostni pas Razkrivamo, čemu je namenjen Avto Ste opazili majhen gumbek na varnostnem pasu v vozilu?

Avtocesta | Avtor: Profimedia Profimedia

Statistika govori sama zase

Podatki AVP za Slovenijo dokazujejo, kako pomembna je privezanost z varnostnim pasom. Od 143 hudo poškodovanih voznikov osebnih avtomobilov v letu 2023 jih je 81 odstotkov uporabljalo varnosti pas. Stopnja uporabe je bila največja pri lažje telesno poškodovanih voznikih osebnih avtomobilov, saj je varnostni pas uporabljalo 93 odstotkov voznikov iz te kategorije. Stopnja uporabe varnostnega pasu v letu 2023 je pri umrlih voznikih osebnih avtomobilov pa je znašala 71 odstotkov. 

Pri 17 lani umrlih potnikih v vozilih na naših cestah je bila stopnja uporabe varnostnega pasu le 59-odstotna.

Uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrtno prometno nesrečo kar za polovico. Skoraj za enak odstotek se z uporabo varnostnega pasu zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe, tveganje za nastanek lažjih poškodb pa za skoraj četrtino.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.